Зошто мажите го пуштаат нокот на малиот прст?

Сподели со своите пријатели

Сигурно во детството ви се врежала во глава сликата од маж кој пушта долг нокот на малиот прст на раката. Сите се прашуваат што се крие зад оваа работа, дали тоа е моден трик или нешто друго.

Прва теорија

Се верува дека ова започнало во Индија, кога мажите на суптилен начин сакале да шмкраат кокаин. На тој начин биле помалку забележливи.

Втора теорија.

Долгиот мал нокот служи со него да се чистат ушите или носот….

Трета теорија

Оваа теорија има најмногу логика. Некогаш се верувало дека нокот на малиот прст е знак на богатство и племство. Во суштина, пеонтата да се нагласи дека тие не се физички работници, па може да си го пуштаат нокот, а особено биле ценети оние кои го држувале чист.

 

Loading...

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.