Зошто мачката мјаука? Еве што таа всушност бара од вас

Сподели со своите пријатели

Понекогаш се случува мачката да мјаука толку често што се прашуваме дали сè е во ред со неа. Ако имате впечаток дека вашата мачка мјаука повеќе од вообичаено, таа веројатно ве прашува за нешто.

Loading...

Причините зошто мачката мјаука може да биде различна, но ова се обично пет најчести.

 

 

Ве поздравува

Ако сте навикнати на мачка да мјаука секој пат кога влегувате или излегувате од просторијата, ви честитам – вашата мачка всушност забележала дека не сте таму. Ова е начин вашата мачка да каже „здраво“ или „каде сте биле цело ова време“.

Таа сака да го привлече вашето внимание

Loading...

Една од причините зошто мачките мјаукаат е тоа што сакаат да го привлечат вашето внимание за играње, гушкање или некои убави задоволства.

Таа е гладна

Ако вашата мачка не сака да престане да мјаука во одредено време, секогаш е добра идеја да го проверите садот за храна. Ако е празна, мора да е гладна.

Сепак, не го исполнувајте садот веднаш. Добар трик е да почекате додека вашата мачка не престане да мјаука пред да ја извадите храната. Во спротивно, таа ќе научи дека мјаукањето е составен дел од нејзиното хранење.

 

 

Се чувствува лошо

Loading...

Ако вашата мачка мјаука ноќе, можеби се обидува да ви каже дека нешто не е во ред. Всушност, многу болести, од болести на бубрезите до проблеми со уринарниот тракт или артритис, можат да направат мачка да мјаука за помош.

Ако забележите нешто необично во звуците што ги произведува вашата мачка, секогаш е подобро да посетите локален ветеринар за да исклучите можна болест.

Сепак, имајте на ум дека читањето на јазикот на телото на мачката може да биде многу тешко и тие често кријат знаци на болка, затоа што само затоа што не мјаукаат, не значи дека не се болни.

Таа е под стрес

Нова куќа, ново милениче или ново дете може да предизвика стрес кај мачките, што ги тера да мјаукаат повеќе од вообичаено. Затоа, внимавајте на какви било промени во животната средина и обидете се да и олесните на мачката.

 


Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *