Зошто ликовите на Дизни немаат мајка? Причината зад приказните е тажна!

Сподели со своите пријатели

Ние пораснавме со нив, се смеевме и плачевме. И таа тагата што се провлекува скоро во секој филм на Дизни крие факт што не го забележуваат многу луѓе.

Loading...

Скоро ниту еден лик од цртаниот филм од Волт Дизни нема мајка.

Приказни за растењето

Мајката негува, едуцира, советува и во својата младост, а подоцна и во животот, го оформува животот на детето како малку други. Сето ова важи и за мајките во цртани филмови. Но, Дизни обично ги нема.

Бамби, Пепелашка, главната хероина од цртаниот филм „Убавицата и ѕверот“ – или немаат мајка или ја губат на самиот почеток на приказната. Затоа тие се воспитувани претежно од нивните татковци. И тоа не е случајно.

Извршниот продуцент Дон Хан изјавил дека цртаните филмови на Дизни се за растење, па хероите се справуваат со разни ситуации, пишуваат на веб-страницата „Брајт Сајд“.

 

Loading...

 

„Овие филмови се однесуваат на денот кога херојот треба да прифати одговорност, за моментот кога треба да започне да созрева. Така, Симба избега од дома, но мораше да се врати.“

И многу други херои треба да пораснат – и Елза од Замрзнатото Кралство, и Трнорушка, и Аладин, и Малата сирена Ариел, и Снежана со нејзините џуџиња.

„Бидејќи филмот обично трае 90 минути, приказната за растењето се одвива многу побрзо ако јунакот нема родители или мајка од самиот почеток. Мајката на Бамби страда, па мора да порасне. Убавицата има само татко, но тој исчезнува, па многу од тоа остануваат сами “.

Дизни ја изгубил својата мајка

Хан открива дека покрај тоа, причината за овој лесен мотив во цртаните филмови на Дизни е тоа што предвреме ја изгубил мајка си во несреќа со шпоретот, откако им купил куќа на своите родители во 40-тите години на минатиот век.

Хан наведува дека оваа голема загуба е исто така можна причина зошто хероите немаат мајка.


Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *