Зошто картонската табла од јајцата треба веднаш да ја фрлите?

Сподели со своите пријатели

Иако консумираме јајца скоро секој ден, честопати се случува да не сме ни свесни за грешките што ги правиме при складирање и подготвување.

На пример, ние обично ги кршиме на рабовите на садовите или тавите, но експертите веруваат дека ова може да доведе до контаминација на храната ако јајцата се расипат.

Loading...

Најдобар начин да се скрши лушпата е на рамна површина, како работна плоча, што ќе овозможи мембраната да остане недопрена. Помалите фрагменти од лушпата ќе се залепат, додека остатокот од јајцата ќе можете да го истурите во дадениот сад.

По кршењето на јајцата, многумина ја враќаат лушпата во картонот во кој претходно биле чувани јајцата. Сепак, ниту тоа не е добра идеја.

 

 

Според извештајот на Американскиот центар за безбедност на храната, отстранувањето празни лушпи покрај свежи јајца во голема мера го зголемува ризикот од пренесување на бактерии со рака или воздух.

Како и во случајот на кршење јајца на рабовите на садовите, ние сакаме да избегнеме можна контаминација на свежата храна, како и друга храна. Имено, многу случаи на труење со храна се резултат на невнимание и вкрстена контаминација во кујната.

Иако сме посветени на повторна употреба на нештата, складирање храна во пластични кутии за сладолед, како и чување јајца во стари кутии, треба да се избегнува – и во двата случаи може да се појави контаминација на свежи производи.

Loading...

Бидејќи кутиите со јајца се чистат многу тешко, кога пакувањето е празно, едноставно рециклирајте го и фрлете ги лушпите од јајцата директно во корпа за отпадоци или компостирање, а исто така можете да ги користите за многу работи во куќата.

Некои од нивните придобивки навистина можат да ве изненадат.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *