Зошто готвачите носат црни ракавици и бели капи?

Сподели со своите пријатели

Белата облека, црните ракавици и тетоважите речиси станаа дел од униформата на готвачите, но не било секогаш така.

Loading...

Не само што готвачите биле помалку препознатливи, туку повеќето од нив не биле ни познати на пошироката јавност.

Имињата на рестораните биле познати, но не било важно кој готви во нив, се додека храната е вкусна, а гостите ги плаќаат сметките.

Светот се промени со славните готвачи, а натпреварите како MasterChef ги издигнаа до ѕвезди.

Ако погледнеме во не толку далечното минато, разликата е очигледна. Некогаш високи како кули, збрчканите бели капи исчезнаа со текот на времето.

Зошто готвачите носат бели капи?

Во почетокот на 18 век, белите капи се носеле од хигиенски причини, за јасно да се покаже кога униформата е валкана и да се спречи влегувањето на косата во храната.

Првите капи биле сплескани, а со текот на времето тие пораснаа. Високите капи овозможувале подобра циркулација на воздухот и им помогнале на готвачите да не се онесвестат од топлината во кујната.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Германец поради документи признал 24 деца: „Лапнал“ 1,5 милиони евра и нема да биде казнет

Мари Антоан Карем, една од првите готвачи на француската висока кујна, е заслужна за создавањето на стандардната готвачка капа каква што ја знаеме денес, но има бројни приказни кои објаснуваат како првпат се појавила готвачката капа и како еволуирала со текот на времето.

Loading...

Тетоважи

Кожата натопена со мастило е еден од стереотипите кога станува збор за готвачите, но во секој стереотип има барем зрнце вистина.

„Почнав да се тетовирам кога почнав да готвам“, вели Дејвид Зилбер, поранешен готвач во Нома, додавајќи дека готвењето е форма на уметничко изразување и дека уметниците не се непознати за тетоважите.

Тој смета дека „кујната е простор полн со емоции и интензитет, како уметничко студио“.

Исак Фицџералд, автор на книгата Knives & Ink: Chefs and the Stories Behind their Tattoos, разговараше со повеќе од 60 готвачи за нивните тетоважи и заклучи дека готвачите користат симболи на нивните тела за да го изразат својот идентитет, индивидуален израз и готвачка заедница.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Германец поради документи признал 24 деца: „Лапнал“ 1,5 милиони евра и нема да биде казнет

Тетоважите на вратот, главата и другите места на телото кои се видливи „на почетокот“ со текот на времето стануваат сè потолерирани и не се резервирани само за бунтовниците или луѓето од маргините.

„Ние сме нешто како тату генерација“, вели Крис Лам, готвач чии раце се полни со тетоважи, но додава дека тетоважите имаат и практична страна, кога користат мастило за да ги сокријат изгорениците и лузните.

Бела униформа

Освен за капи, Мари-Антоан Карем е одговорна и за белата работна облека.

Француската готвачка претставила бели униформи кои јасно покажуваа кога е време за перење и пресоблекување.

Loading...

Освен тоа, готвачите во бела униформа оставаат впечаток на елеганција и професионалност, бидејќи добрите готвачи не оставаат неред, ниту на работните површини, ниту на облеката.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Германец поради документи признал 24 деца: „Лапнал“ 1,5 милиони евра и нема да биде казнет

Денеска ќе видите и готвачи во црно, најчесто поради хиерархијата, бидејќи така се знае кој е главен.

И зошто готвачите носат црни ракавици?

Освен очигледните, хигиенски причини, постојат многу аргументи за носење ракавици во кујната.

Тие ќе ја заштитат кожата од зеленчук што ја валка кожата, како цвекло, од лути пиперки, отпечатоците од прстите нема да се видат на глазурите за десерт, а тие ќе послужат и како бариера меѓу топлите прсти и од путерот кој треба да остане ладен.

Една од причините зошто готвачките ракавици се црни лежи во популарноста на видеата за готвење на социјалните мрежи.

Црната боја изгледа позабележителна, понекогаш подраматична и создава одличен контраст со розовиот лосос, белото брашно или сирењето како моцарела, како и со агрумите.

Освен тоа, ќе се согласите, црните ракавици подобро одат со тетоважи.