Зошто чувствувате недостаток на мотивација на работа?

Сподели со своите пријатели

Сите ние ги имаме тие денови на работа – и покрај сите ваши напори, вие не сте фокусирани и немате мотивација за работа.

Loading...

Нема потреба од паника сепак! Подолу ви ги претставуваме причините зошто се чувствуваме демотивирано и како можеме да го промениме тоа.

Недостаток на мотивација на работа:

 

 

Премногу сте зафатени

Мултитаскинг и многу обврски денес станаа статусен симбол на добар и сигурен работник. Но, ретко кој сфаќа дека е невозможно да се справат со премногу обврски одеднаш и дека порано или подоцна ќе има „изгорување“. За да спречите демотивација, секое утро кога ќе дојдете на работа, напишете прво список со сите обврски што ве очекуваат во текот на тој ден.

Loading...

Како што завршувате состанок, прецртајте го од списокот. На тој начин, ќе имате чувство за достигнување, што исто така ќе влијае на вашата мотивација за понатамошна работа.

Тешко е да започнете

Креативната стагнација им се случува на сите. Во тие моменти, потребна ви е пауза за да ја вратите енергијата. Затоа, одвојте најмалку 10 минути на секои неколку часа за пауза. Може да биде пауза за кафе или да се прошетате околу зградата каде што работите. Тоа ќе биде одличен издувен вентил и ќе го поминете остатокот од денот со „поладни“ глави. И можеби се инспирирате на патот!

 

 

Одвојување на приватниот од деловниот живот

Благодарение на телефоните, социјалните мрежи и е-поштата, денес сме секогаш достапни за секого. Во целиот овој хаос, понекогаш е тешко да се оддели приватниот живот од бизнисот. Наш топол совет е да ја напуштите работата во канцеларија. Кога ќе заврши работното време, не проверувајте и не одговарајте на е-пошта, освен ако не е навистина итно. Сè друго може да почека до утре.

Loading...

Емоционален замор

Не ги потценувајте вашите емотивни потреби. Обидете се да се поврзете со колегите и работата што ја работите. Потсетете се зошто вашата работа е важна за вас и што очекувате од вашата кариера.

Искористете го слободното време на вистински начин

После продуктивен (или полупродуктивен) работен ден, најатрактивно за нас е да седнеме пред ТВ-екранот и да ја гледаме серијата. Сепак, обидете се да го поминете слободното време на подобар начин. Одете на тренинг, одете на прошетка со пријателите или прочитајте книга.

 

 

Ментален и физички замор

Loading...

Тешко е да го достигнете вашиот целосен потенцијал кога немаме енергија. Затоа, користете викенди и слободно време за да организирате ден за ментално здравје. Во овој период, обидете се да избегнете каков било стрес и да го правите она што го сакате (топла бања, сон, прошетка во природа).

Потребна ви е нова работа

Некои експерти велат дека треба да ги менуваме работните места на секои седум години. Можеби токму тоа ви е потребно – промена на работното опкружување и работното место. Започнете да гледате реклами и да испраќате биографии, особено ако моменталната работа ви ја троши енергијата и добро расположение.

 


Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *