Зошто будењето го доживуваме како некој стрес?

Сподели со своите пријатели

Ако се разбудите и чувствувате дека срцето ви чука брзо, не грижете се премногу. Честите чувства на стрес и анксиозност можат да го стимулираат навлегувањето на хормоните, кои го зголемуваат срцевиот ритам, директно во крвта.

Loading...

Со пребрзо чукање на срцето по будењето, луѓето со овој проблем сè уште можат да се борат со неможноста да се одморат, плитко дишење и краток здив.

Следната во бројни причини е диетата која има големо влијание врз квалитетот на спиењето (особено после оброкот што се јаде во доцните часови). Конзумирањето шеќер пред спиење може да биде една од причините за брзо чукање на срцето, како и конзумирањето на кофеин.

 

 

Покрај чукањето на срцето, нервоза, вознемиреност и неможност за спиење се исто така дел од симптомите.

Анемијата е уште една причина вашето срце да работи забрзано веднаш откако ќе се разбудите. Луѓето со анемија немаат доволно црвени крвни зрнца кои циркулираат во телото, што предизвикува многу проблеми.

Loading...

Можеби е и нелогична причина, но, наводно, недостаток на сон е една од причините за будење со брзо чукање на срцето. Студијата во САД покажа дека по само 24 часа лишување од сон, срцето на луѓето чука побрзо и нивниот крвен притисок автоматски се зголемува.