Знаци со кои мачките сакаат да комуницираат со вас: Еве ги значењата

Сподели со своите пријатели

Мачките имаат свои начини нешто да ни соопштат, но ние понекогаш ги разбираме погрешно.

Денес ви пренесуваме неколку чести знаци со кои мачките се обидуваат да комуницираат со вас.

 • Опашка нагоре – среќна е

 • Опашка која имитира бич: возбудена е и вознемирена

 • Заострена опашка – се чувствува загрозено

 • Опашка која се тресе – возбудена е и среќна што ве гледа

 • Спуштена опашка – исплашена е.

Со своите изрази на лицето, мачката исто така зборува многу:

 • Кога ја подига главата, ве поздравува и сака да ви пренесе порака дека и е мило што сте тука

 • Ако ги превиткува ушите, значи дека сака да се игра

 • Ако ја лиже долната усна, сака да каже дека поради нешто е исплашена

 • Ако ве гледа право во очи, ви верува и се чувствува безбедно со вас

 • Ако зениците и се рашитени, можеби е загрижена или премногу возбудена поради нешто

 • Ако трепка полека, ви дава сигнал дека и се допаѓате

 • Ако се трие од вас, сака да покаже дека и припаѓате. То е ритуал на пречекување

 • Ако ве допре и бакне со влажна муцка, ви покажува наклонетост.

 

Loading...

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.