Знаци на недостаток на железо! Зошто оваа супстанца е толку важна?

Сподели со своите пријатели
Најважниот знак на недостаток на железо е анемија. Но, овој проблем има други последици што треба да ги знаете. Ако мислите дека земате помалку од оваа материја ви препорачуваме да обрне внимание на следните симптоми.

Дефицитот на железо е глобален проблем

Милиони луѓе страдаат од овој недостиг на супстанција во земјите во развој и во развиените земји поради несоодветната исхрана. Никој не треба да го превиди недостатокот на железо, бидејќи има опасни здравствени последици. Меѓу различните функции, железото му овозможува на хемоглобинот да функционира правилно и да обезбедува кислород на сите клетки. Тоа е од витално значење за здравјето. Покрај тоа, бидејќи има мали количества железо во телото, ние треба да го добиеме преку исхраната, особено преку избалансирано и разновидно мени.

Постојат два вида железо:

Првото е железото што се наоѓа во животинските меса. Тоа лесно се вари. Второто е железо кое се наоѓа во зеленчукот, што не е лесно да се вари од телото. Затоа многу вегетаријанци и вегани страдаат од анемија. Железото исто: Учествува во создавањето на материи во крвта.Учествува во синтезата на ДНК, а дел е од процесот на клеточно дишење, Помага во одржувањето на имунолошкиот систем. Покрај тоа, железо е вклучено во многу хемиски реакции и е од витално значење во формирањето и ослободувањето на енергија. Добро е да направите анализи на крвта за да дознаете дали имате недостаток на железо: Нормалните вредности за мажи се движат од 80 до 180 ug/dl. Кај жените, тие се од 60 до 160 ug/dl. Вредности кај деца се движат од 50 до 120 μg/dl. За мали деца постари од 1 година, вредностите треба да бидат помеѓу 100 и 250 ug/dl.

Ако нивото на железо е повисоко од просекот, тоа може да се должи на болести како што се:

Хемохроматоза Хепатитис Хемолитична анемија Труење со железо.

Спротивно на тоа, нивото на железо може да се намали во некои специфични ситуации, како што се:

Бременост Неухранетост Рак Хронична загуба на крв Хронична хиперменореја Последици од дефицит на железо Обрнете внимание на знаците кои вашето тело ги испраќа да ви кажат дека го пропуштате овој важен елемент. Ако имате повеќето од овие симптоми, препорачливо е да се консултирате со доктор и да направите испитувања на крвта.

Слабост и замор

Без оглед на тоа колку долго спиете или се одморувате во текот на денот, секогаш се чувствувате уморни и немате ја вашата сила и енергија. Тешко е да станете наутро и да спиете насекаде, во секое време. Покрај вашите секојдневни потреби, оваа слабост или замор може да се должи на недостаток на железо. Бидејќи оваа материја му овозможува на кислородот да биде транспортиран до клетките, ако тоа недостасува ткивата не добиваат „гориво” и не можат да функционираат. Затоа недостаток на енергија има возбуда – заморот по спроведувањето на не толку трудоинтензивни дејности, кое може да се должи на дефицитот на железо.

Нов работен капацитет и лошо расположение

Недостатокот на оваа супстанција има директно влијание врз нашата емоционална состојба. Затоа, нормално е да се иритираат, да сте депресивни и лошо расположени кога има недостаток на железо во нашето тело. Ако го додадеме заморот на оваа состојба, последиците се разбирливи: проблеми со нашата ефикасност на работното место, учење или извршување на секојдневните задачи. Погледнете во сè со нозете во последно време и тешко е да се концентрирате на она што го правите. Покрај тоа, дефицитот на железо има негативно влијание врз меморијата и вниманието. Ќе треба да направите двојно повеќе напори за да ги завршите задачите. Вие брзо ќе ја изгубите мотивацијата, дури и за работите што ги сакате.

Бледост

Кога страдате од анемија, вашата кожа е поверојатно да стане бледа или бела од вообичаеното. Причината за ова е дека дермисот и ткивата на поставата не добиваат доволно кислород. Кај некои луѓе, кожата под очите станува побелена (од каде започнуваат трепките).

Светлина и гадење

Една од последиците од недостаток на железо и дефицит на кислород во клетките е чувството на постојано бушање. Можете исто така да се чувствувате како да не дишите кога дишите (полипнеа). Во потешки случаи, луѓето кои не ја земаат доволно оваа супстанција може да падне во секое време од денот. Тие можат да слушнат како ѕвонат во ушите или страдаат од липодистрофија.

Срцебиње

Забрзан срцев ритам кој не е поврзан со преоптоварување или вежбање може да се должи на недостаток на железо. Кога вашата крв не е правилно циркулира, кардиоваскуларниот систем прави многу повеќе напор да го притисне секој орган. Може да се појави тахикардија, аритмија, па дури и миокарден инфаркт.

Солзи и губење на косата

Кога вашите нокти лесно се скршат, тие се тенки или имаат бели точки во близина на кутикулите, ова може да биде резултат на недостаток на железо. Во случај на губење на косата, може да биде предизвикана од влегувањето на крв во главата со мала количина на кислород што не може да ги нахрани корените на косата.