Знаци кои покажуваат дека сте емоционално исцрпени

Сподели со своите пријатели

Секојдневниот стрес е нормална појава, но со текот на времето може да остави свој белег на вас.

Loading...

Без разлика дали имате проблеми дома или на работа, продолженото чувство на безнадежност и исцрпеност може да предизвика емоционално исцрпување

Д-р. Лалитаа Суглани, психолог од Бирмингем се занимава со теми за ментално здравје и открива девет знаци на емоционална исцрпеност – од бркање други до чувство на неисполнетост и постојана напнатост.

Емоционалната исцрпеност се разликува од секојдневниот стрес

– Секојдневниот стрес и анксиозност се нормални, но со текот на времето хроничниот стрес може да остави трага на вашето тело. Емоционалната исцрпеност е предизвикана од долг период на постојан животен стрес, или личен стрес дома или стрес поврзан со работата – вели Лалита.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Вселенската мисија покажа дека водата на Земјата може да потекнува од астероиди

Таа додава дека она што предизвикува емоционална исцрпеност не е исто за сите и всушност се разликува од личност до личност, пренесува Daily Mail.

Она што може да биде стресно за еден човек, може да биде целосно подносливо за друг, нагласи таа.

Првиот од деветте знаци на емоционална исцрпеност е дека сè што правите правите „со сила“.

Понатамошни знаци се изолација и оттурнување на луѓето од вас и чувство на неисполнетост.

Loading...
ПРОЧИТАЈТЕ И:  Возел автомобил 25 километри додека бил без свест

Дополнителни знаци вклучуваат тешкотии со концентрирање или обрнување внимание, чести чувства на раздразливост, како и недостаток на мотивација и цел, или чувство на „празнина“.

Тоа вклучува и неочекуван плач, чувство на преоптоварување и вознемиреност, нетрпеливост и недостаток на сочувство.

Емоционално исцрпување

Според психологот, емоционалната исцрпеност е „еден од знаците на исцрпеност“. Сепак, тоа не значи дека исцрпеноста е неизбежна.

– Правењето мали промени во секојдневните навики може да помогне во управувањето со симптомите и да се спречи емоционалното исцрпување – истакнува таа.

Психологот, за тоа како да управуваат со емоциите, забележува дека е важно за оние кои се борат да побараат помош.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  20 луѓе биле излечени од слепило со протеин од свинска кожа

– Емоционалната исцрпеност, чувството на безнадежност и немањето цел во животот можат да бидат поразителни и никогаш не е доцна да се побара помош – нагласува Лалитаа.

Овие девет знаци укажуваат на емоционална исцрпеност:

Сè што правите е „присилно“.

Се изолирате оттурнувајќи ги луѓето од себе.

Loading...

Не се чувствувате исполнето.

Имате потешкотии да се концентрирате или да обрнувате внимание.

Често се чувствувате раздразливо.

Ви недостасува мотивација и цел и се чувствувате празно.

Почнувате да плачете неочекувано.

Се чувствувате преоптоварени и вознемирени.

Нетрпеливи сте со другите и можеби немате сочувство.