Знаци дека е време да ја замените својата платнена маска

Сподели со своите пријатели

Маските за еднократна употреба на лицето во моментов се нашата најдобра алатка за да се спречи ширењето на КОВИД-19, но има работи на кои треба да обрнеме внимание со овој вид на заштита.

Loading...

Маските од платно се дефинитивно подобро решение за масовна употреба отколку хируршките маски за еднократна употреба, кои се потенцијален извор на микропластично загадување, покажува неодамнешното истражување објавено во Билтенот за загадување на морињата.

Но, без оглед колку се еколошки маските изработени од ленени материјали, тие стануваат помалку ефикасни во блокирањето на коронавирусот кога ќе се истрошат и станат потранспарентни поради честото перење.

Имајќи го ова предвид, важно е да внимавате на знаците дека вашата маска повеќе не ги филтрира капките од респираторниот систем што го пренесуваат вирусот.

Покрај сите навлаки за лице што ги користиме, многу комерцијално изработени маски доаѓаат без предупредување кога е време да го фрлите производот.

Ова се некои од знаците што можат да ни покажат кога е време да ги замениме со нови, пренесува Хаф Пост.

 

Loading...

 

Жиците се истрошени

Наместо самата ткаенина од маска, еластичните конци на ушите се првото место што покажуваат знаци на абење – особено ако маската била изложена на голема топлина при сушењето, вели Хана Јокоџи, директор на брендот „Лаундрес“, која продава нетоксични производи за перење.

Маската повеќе не стои исправена

Ако некое време ја носите маската и забележете дека повеќе не се вклопува удобно на вашето лице – особено ако маската повеќе не ги покрива безбедно носот и устата – Јокоџи советува да ја замените со нова.

За целосна заштита, потребно е маската да седи под брадата над лицето и околу носот, без шуплини, додаде таа.

Маската е оштетена

Отстранете ја секоја маска што има „конци или дупки“, советува Кристина Медисон, клинички експерт за јавно здравје. Никогаш не користете маска со пукнатини, рече таа, бидејќи вирусот може да влезе и излезе на овој начин.

Loading...

 

 

Маската е извалкана

Без разлика дали е предизвикано од кафе или шминка, лиценцираниот доктор Лин Постон рече дека дамките на маската исто така може да бидат знак дека таа е истрошена.

„Ако маската е видливо извалкана и перењето не ја отстрани дамката, веројатно е време да ја фрлите“, додаде таа.

„Обоената маска веројатно е претерано искористена и треба да се замени“, додава докторката.

Ткаенината се истрошила

Loading...

Материјалите за маски можат да станат потенки колку повеќе ги перете, а потенката ткаенина обезбедува послаба бариера за пренесување на КОВИД-19, според козметичкиот дерматолог Хауард Собел, основач на „Собел скин“.

Сте ја переле маската повеќе од 30 пати

Во секој случај, „честото перење ќе ги истегне влакната во некои ткаенини“, рече Постон.

Затоа е од клучно значење внимателно да се следат маските, но и да се препознае кога тие го достигнале крајот на нивниот животен век.

 

Loading...

 

Маската не сте ја переле според упатставата на производителот

За да ја зачувате маската, Медисон рече дека е важно правилно да се испере.

„Не сите маски за лице се исти“, објасни таа. „Најдобро е да ги погледнете упатствата за нега дадени со производот. Доколку производот не наведува експлицитно дека може да се пере во машина, најдобро е да ја перете рачно, а потоа да ја оставите да се исуши на воздух. “


Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *