Животни мудрости од постарите кои треба да ги прочитате

Сподели со своите пријатели

Неодамна, беше спроведено истражување меѓу луѓе над 60 години на тема: „Каков совет би им дале на современите млади луѓе?“

Loading...

Се чини како вообичаено едноставно прашање, но некои од одговорите биле прилично неочекувани.

Предлагаме да ги прочитате овие совети што ги дале скоро сите учесници во анкетата. Затоа што е подобро да се знае и да се дејствува сега отколку да се кае подоцна.

1. Може да живеете долг или краток живот – никој не знае. Што и да е – треба да се грижите за вашето здравје уште на млада возраст.

2. Пријател е оној што ќе ви притрча на помош, дури и ако го повикате во два часот по полноќ. Останатите се само познаници.

3. Вие нема да забележите како растат вашите деца. Затоа поминете колку што е можно повеќе време со нив.

4. Најважната личност во вашиот живот е личноста која се согласила да го сподели животот со вас. Набљудувајте го тоа, токму на таков начин.

 

Loading...

 

5. Никој сè уште не починал жалејќи се дека малку работел во својот живот. Бидете вредни, но не ставајте ја работата над семејството, пријателите и, на крајот на краиштата, самите себе!

6. Ако сте уморни од животот, едноставно паузирајте и размислувајте за сегашниот момент, обидете се да уживате во она што е убаво, и навистина, важно за вас. Земете длабок здив, опуштете се. И разберете дека сè е релативно.

7. Имаме само еден живот. Немојте да се разбудите еден ден со знаење дека веќе имате 60 години и не сте сфатиле за што сонувавте целиот живот.

8. Веројатно ова не е многу длабок совет, како и другите, но сепак: редовно четкајте ги забите, водете сметка за нив, бидејќи стоматолошките проблеми се страшни.

9. Не следете ги сите совети како библиски заповеди. Може да побарате совет од некој што го цените, потоа да ја измерите, повторно, вашата состојба и да донесете своја одлука.

10. Предмети – тоа се само предмети. Не држете се на материјални предмети, држете се на времиња и настани.

Loading...

11. Повредите што ги добивте денес ќе ви зборуваат дури и во староста, дури и ако мислите дека сте ги излечиле целосно. ВЕРУВАЈТЕ!

12. Цени го секој момент и секој детал. Во младоста, човек секогаш сака сè одеднаш, и сите одеднаш. Но, зошто да не се обидеме да ги цениме малите работи. Ние не сме вечни, а најголемото задоволство што можеме да си го дозволиме – е да уживаме во секој момент.

 

 

Наместо да пишувате пораки, одговорете на вашиот телефон и разговарајте. Посетете ја мајка си, во секој случај, без очигледна причина. Впијте го секој момент.

13. Платете ги сите сметки и останете надвор од долгови.

14. Љубомората ги уништува односите. Имајте доверба во својата втора половина. Ако не верувате, на кој друг ќе му верувате?

Loading...

15. Ако имате неисполнет сон, треба барем да се обидете да се приближите до реализирање на истиот. Бидејќи со возраста тој ќе изгледа уште понеисполнет.