Жените се дебелеат од стресот, а мажите?

Сподели со своите пријатели

Жените повеќе се склони кон поголема конзумација на храна после изложување на стерс, за арзлика од мажите кои се повлекуваат во себе или се свртуваат кон алкохолот.

Loading...

Се покажало дека од стресот нема позначајно влијание за насобирање на вишокот килограми кај мажите, но спротивно од тоа, стресот има важна улога во дебелеењето кај жените, објавиле научниците на Универзитето Мичиген.

Стресот има големо влијание врз дебелеењето на жените, особено ако станува збор за стрес доживеан пред 16 години.

Истражувањето е спроведено во Америка, и во него учествувале 3.617 луѓе, кои биле пратени цели 15 години.

Слични разлики во реакцијата кај жените и мажите се забележуваат и кај оние кои боледуваат од депресија.


Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.