Жените од Кина нема да можат да се мажат за странци

Сподели со своите пријатели

Врховниот суд на Кина донел закон со кој на жените им се забранува да се мажат за странци. Таа забрана не важи за мажите, а законот би требало да стапи на сила во 2018 година.

Контроверзниот закон е последица на родовата нерамнотежа. Имено, децениите на политиката за едно дете довеле до состојба во која популацијата на момчиња во споредба со девојчиња е еден спрема три.

Законот има за цел постигнување на хармонија. Потребно е да се осигура доволен број кинески жени достапни за брак, појаснува судијата од Врховниот суд. Еден од најконтроверзните закони е тоа што не се однесува на мажите.

Бидејќи имаме недостаток од жени во Кина, мора да бидеме сигурни дека Кинезит еимаат што повеќе можност да најдат девојка, објаснуваат законодавците.

 

Loading...

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.