Жена со две матки забременила и во двете

Сподели со своите пријатели

32-годишна жена од Алабама носи две деца, но тие не се близнаци. Келси Хачер е родена со две матки, а сега е бремена и во двете.

Loading...

Келси, која пишува на Инстаграм за нејзиниот случај и за напредокот на нејзината бременост, на 17-годишна возраст дознала дека има матка диделфис – исклучително ретка состојба во која лицето има две матки и се јавува кај околу 0,3 проценти од жените.

За време на рутински ултразвучен преглед во мај, мајката на три деца дознала дека ќе роди две деца, но дека фетусите се присутни во двете утроби.

„Не можевме да поверуваме. Многу се смеевме на првиот ултразвук“, напиша таа на Инстаграм.

Иако жените со две матки често имаат компликации за време на бременоста, сите три деца на Хечерс се родени здрави и без никакви проблеми.

Бременоста во двете матки е неверојатно ретка.

На Хачер ѝ било кажано дека шансите се една на 50 милиони, а последниот познат случај се случил во Бангладеш во 2019 година, кога 20-годишната Арифа Султана родила две здрави деца со разлика од 26 дена.

Келси се надева дека исто така ќе ја спроведе бременоста непречено и ќе роди две бебиња на термин на крајот на декември.

Loading...

Засега сè напредува како што треба.

Она што е „проблематично“ е тоа што матките ќе се собираат во различно време, кое може да биде со разлика од неколку минути, часови и денови.

Келси и нејзиниот сопруг, Кејлеб, се свесни дека царскиот рез можеби е неопходен за едно или дури и за двете раѓања.