Жена го тужела сопругот затоа што не ја однел на аеродром: „Имав трошок“

Сподели со своите пријатели

Судот во Нов Зеланд ја отфрли тужбата на една жена против нејзиниот поранешен партнер затоа што не ја однел до аеродром, поради што го пропуштила концерт со пријателите.

Loading...

Таа го обвини своето тогашно момче дека го прекршил „вербалниот договор“ со кој се согласил да ја вози до аеродромот, да остане во нејзината куќа и да се грижи за нејзините кучиња.

Според правниот документ, кој ги содржи само иницијалите на жалителот и обвинетиот, жената рекла дека побарала од нејзиното момче да ја земе дома и да ја однесе на аеродром во периодот од 10 до 10 часот и 15 минути, пишува Би-би-си.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  НЕВЕРОЈАТНИ СЦЕНИ: Во Амазон снимено племе со кое никогаш не е стапено во контакт (ВИДЕО)

Таа поднела жалба до Новозеландскиот суд за спорови, кој се занимава со мали побарувања во вредност од 30.000 NZ $, или околу 17.000 евра.

Поради тоа, таа го пропуштила својот лет и морала да плати дополнителни трошоци, вклучувајќи патување следниот ден и качување на нејзините кучиња.

Во документите, жената продолжува да ги опишува непријатностите со кои се соочила, како што се трошоците за превоз до аеродромот.

Пред оваа караница тие биле во врска шест и пол години

Парот пред оваа караиница бил во врска шест и пол години. Пред да биде разрешен случајот, судот проверил дали сопругот склучил договор со жената да ја вози до аеродромот и да ги чува нејзините кучиња.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  НЕВЕРОЈАТНИ СЦЕНИ: Во Амазон снимено племе со кое никогаш не е стапено во контакт (ВИДЕО)

„Партнерите, пријателите и колегите склучуваат социјални договори, но тие веројатно нема да бидат законски спроведливи освен ако страните не извршат чин што покажува намера да ги исполнат своите ветувања“, напиша судијката Криси Кови во одлуката.

Loading...

„Кога пријателот ќе го прекрши ветувањето, другиот може да претрпи финансиски последици, но можеби нема да биде компензиран за таа загуба“, додаде таа.

Судијата утврди дека „природата на ветувањето е дел од вообичаеното давање и земање во интимна врска“ и како таква нема елементи на договор.

Со оглед на тоа што странките се договориле во контекст на приватна врска, жената не докажала дека има право на барањето и тоа е одбиено“, објаснува судијата.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  НЕВЕРОЈАТНИ СЦЕНИ: Во Амазон снимено племе со кое никогаш не е стапено во контакт (ВИДЕО)

Одлуката на судот беше донесена во март, но беше објавена дури овој четврток.