Земјата се загрева сè побрзо, а шансата тоа да се запре е сè помала

Сподели со своите пријатели

Водечките светски научници кои ги следат ефектите од климатските промени имаат ново предупредување за целиот свет.

Loading...

Според нивните студии, станува многу веројатно дека светот ќе ја достигне горната граница на температурата во следните пет години.

Имено, според опширното истражување, веќе во 2025 година, постои 40 проценти веројатност годината да биде потопла за 1,5 степени Целзиусови отколку пред-индустриската ера.

 

 

Иако сегашните податоци за температурите се под границата утврдена со Парискиот договор за клима, студијата спроведена од Светската метеоролошка организација укажува на тоа дека оваа проценка била 20 проценти од шансите за последната деценија.

Новото предвидување го става светот во опасност од 40 проценти веројатност дека температурите понатаму ќе растат.

Loading...

Резултатите од истражувањето се добиени врз основа на податоци и анализи на главната метеоролошка служба на Обединетото Кралство, како и податоци од 10 други земји, вклучително и САД и Кина.

„Тоа значи дека се приближуваме до таа бројка од 1,5 степени. Сè уште не сме ја достигнале таа точка, но и се приближуваме”, изјави за Би-Би-Си, Леон Хермансон, научник од британската метеоролошка служба.

Научниците сметаат дека е можно таквата „топла година“ да се појави многу брзо, но дека засега останува исклучок, сè додека волшебната бројка конечно не се надмине.

„Природната варијабилност ќе значи дека следните неколку години може да бидат малку постудени и може да поминат уште една деценија или две или повеќе пред трајно да се надмине границата од 1,5 Целзиусови степени. Парискиот договор за клима поставува цел да го одржи порастот на глобалната просечна температура до максимум 2 степени и да не се обидува да надмине 1,5 степени – и тоа значи за подолг период, не за една година “, објаснува д-р Џери Рогеj, директор за истражување на институтот Грентам, Царски колеџ во Лондон.

 

 

Целите во Париз, според Би-Би-Си, се однесуваат на глобалното затоплување – тоа е зголемување на температурата на нашата планета кога ќе ги изедначиме варијациите од година во година.

Loading...

„Една година кога ќе достигне температура поголема од 1,5 степен не значи дека се прекршени границите на Париз, но сепак е многу лоша вест. Уште еднаш ни кажува дека акцијата за климата досега е целосно недоволна и дека емисиите мора да се намалат на нула. тоа ќе го запре глобалното затоплување “, објасни Рогелју.

Во овој момент, проекциите сугерираат дека дури и со неодамнешните ветувања за намалување на емисиите на стакленички гасови, светот е на пат да се загрее за 3 степени.

Генералниот секретар на СМО, проф. Петери Талас рече дека резултатите од новото истражување се „повеќе од статистички податоци“.

„Оваа студија покажува – со високо ниво на научна вештина – дека мерливо и немилосрдно се приближуваме кон пониската цел на Парискиот договор за климатски промени“, објасни тој.

 

 

„Тоа е уште еден повик за будење дека светот треба да ги забрза своите обврски за намалување на емисиите на стакленички гасови и постигнување неутралност на јаглерод“, додаде тој.

Loading...

Научниците објаснуваат дека како што климата станува потопла, прво ќе бидат се повеќе и повеќе месеци што ја преминуваат границата за да бидат 1,5 степени потопло, потоа ќе бидат месеци и на крајот на годината.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *