09.10.2019 10:43

Земја во која живеат над 10.000 стогодишници

Facebook Twitter Google+

Канада минатата година забележа рекордно зголемување на популацијата, што се припишува на миграцијата, но во исто време, населението во таа земја старее.

Ова е првпат да се регистрираат над 10.000 стогодишници во земјата.

Loading...

Според официјалните бројки, населението во Канада се зголемило за едно лице секоја минута минатата година.

Околу 82% од зголемувањето на населението се припишува на масовна миграција, а остатокот на природен раст.

Бирото за статистика на Канада соопшти дека повеќе од 310,000 луѓе влегле во земјата во 2018 година, додека бројот на луѓе што живеат во земјата таа година без постојан престој надминува 170.000.

Исто така, растот на населението е забележан во сите провинции на Канада, но најголемото население е забележано во провинцијата Онтарио. Повисок раст на населението е забележан дури во 1990 година.

Растот на населението во Канада минатата година го надмина растот кај сите членови на Г7. Повеќе од 37 милиони луѓе живеат во Канада.


© Со преземање на содржината ги прифаќате Условите за преземање содржини
Loading...

Последни наслови

Facebook Comments