Зеленски: Украина не е перница меѓу Западот и Русија, таа ќе биде членка на Европската унија

Сподели со своите пријатели

Претседателот на Украина Володимир Зеленски, по повод доделувањето на статусот на Украина за кандидат за членство во ЕУ, изјави дека Украина во иднина ќе стане членка на ЕУ и дека тоа сега е фиксирано на официјално ниво.

Loading...

Зеленски во видео порака го нарече стекнувањето на статусот кандидат за ЕУ ​​„точка од која нема враќање“, соопшти неговата прес-служба.

Тоа денес е препознаено: Украина не е мост, не е перница меѓу Западот и Русија, не е тампон меѓу Европа и Азија, не е сфера на влијание, не е „сива“ зона, не е граница меѓу орки и џуџиња. Украина е иден партнер за најмалку 27 земји од ЕУ, рече Зеленски, пренесува Интерфакс Украина.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Од почетокот на август од Украина извезени 370.000 тони храна