ЗБУНУВАЧКИ: Во оваа земја биткоинот ниту е легален, ниту нелегален

Сподели со своите пријатели

Во индискиот криптовалутен систем владее целосна конфузија – биткоинот не е ниту легален, ниту нелегален, па поради тоа сите се загрижени.

По анкетата за размена на криптовалути минатиот месец, одделението за такси сега наведува дека ќе испратат известувања за околу 500.000 инвеститори кои профитирале од виртуелни валути, но не платиле никаков данок на нивната добивка.

Перењето пари и финансирањето илегални трансакции преку криптовалути претставува втора област која ги загрижува индиските регулаторни органи. Владата исто така составила комисија која предложила рамки за регулирање не виртуелните валути из а размбирање на нивната сегашна структура и правни рамки. До тогаш, се е само во облик на магла.

 

Loading...

 

Владата и централната банка на Индија јасно ставиле до знаење дека не се задоволни од виртуелите валути. Наодамнешниот скок на биткоинот, кој привлече хорди инвеститори, направи владата да биде уште погласна во своите критики.

Меѓутоа, и покрај се, тоа валутата, ниту нејзиното тргување на ја прави илегално во земјата. Нивниот статус е на ничија земја, ниту е легално, ниту е нелегално, што збунува многумина.

Кога биткоинот започнал вртоглаво да расте, на 30 ноември, министерот за финансии на Индија Арун Џајтли рекол дека земјата не препознава криптовалути како законито средство.

 


Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.