ЗАВОДНИЧКА, НО НЕ И УБАВИЦА: Како навистина изгледала Клеопатра? (видео)

Сподели со своите пријатели

Кога ќе се спомене денеска името на Клеопатра, веднаш се замислува преубава, маркантна, мистична жена кој а е способна да ги заведе и најмоќните мажи. Но, дали реланоста била таква како што е претставена?

Познатата египетска фараонка од грчката династија Птоломеј, судејќи по бројните статуси и портрети од монети, својата репутација повеќе ја должела на фаталните заводнички способности и неверојатното влијание на Гај Јулиј Цезар и Марк Антони – едни од највлијателните луѓе на Стар Рим, отколку на физичката убавина.

Познатиот грчко-римски историчат Плутарх напишал:

Нејзината убавина не е само по себе невидена, туку нешто посебно за оние кои ќе ја видат.

Уметник и специјалист за фацијална реконструкција М.А. Лудвиг на основа на преживеаните прикази на ликот на Клеопатра направил цела низа можни изгледи на последната владетелка на птоломејски Египет.

Loading...

 


Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.