Заразата со Ковид-19 во кина останува на ниско ниво, велат здравствените власти

Сподели со своите пријатели

Бројот на инфекции со Ковид-19 во Кина остана низок, додека не се пронајдени нови непознати вируси и бактерии меѓу респираторните заболувања во земјата, изјави во неделата здравствен претставник.

Loading...

На прес-конференција одржана во Пекинг, Џанг Каожуи, истражувач во Кинескиот центар за контрола и превенција на болести, рече дека иако случаите на инфекција под варијантата „Ковид 19 ЈН.1“ се регистрирани во многу земји ширум светот, неговиот севкупен ризик за јавното здравје е ниско.

Светската здравствена организација го процени ризикот од клинички тешка инфекција како низок.

Резултатите од следењето на варијантата на „Ковид 19“ во Кина покажаа дека од првиот увезен случај на БА.2.86 мутант вид пријавен на 31 август, 160 биле БА.2.86 и не се пријавени случаи на подваријанта инфекција на национално ниво.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Поранешен градоначалник на Јужна Дакота обвинет за тројно убиство

Земјата, исто така, забележа надолен тренд во целокупната дијагноза и третман на случаи поврзани со респираторниот систем во одделенијата за медицински итни случаи, се вели на конференцијата.