Заминал да гледа натпревар со пријателите па дома се вратил по 11 години

Сподели со своите пријатели

Секој фанатичен навивач во својата кариера има по некоја луда приказна, но сигурно ниту една не може да се мери со онаа на Ролг Бантле.

Loading...

Денес тој има 72 година и живее во Швајцарија, а пред 11 години заминал на натпревар на својот омилен фудбалски клуб Базел, кој гостувал во Милано на натпревар против Интер. Јасторот во Италија заминал во 2004 година, а дома се вратил пред неколку дена.

Што се случувало? Временскиот фанатик по натпреварот заминал на тоалет. Кога излегол сфатил дека во море од 40 илјади луѓе ги изгубил своите пријатели.

Почнав да одам низ градот, гледам луѓе, гледав навивачи. Се тоа ми се допаѓаше многу – вели Бантле за почетокот на својата луда авантура.

Додава дека мобилен немал, а во џебот имал само 20 евра и 15 швајцарски франци.

Почнав да живеам како бездомник, а луѓето бра прекрасни кон мене. Ми даваа храна и цигари, а еден студент ми подари и вреќа за спиење.

Вели дека не жали за својата одлука, иако живеел на улица.

Едноставно немаше причина за враќање во Швајцарија. Таму и онака никој не ме чекаше, а во Италија живеев во слобода. Немав проблеми ниту со јазикот бидејќи имав работено со Италијанци на различни градилишта.

Неговата голема тајна е откриена во 2015 година кога паднал и ја скршил својата нога. Во болницата бргу виделе дека нема здравствено осигурување, а откако ја контактирале швајцарската амбасада сфатиле за кого станува збор, па така господинот Бантле по 11 години се вратив дома и денес живее во старачки дом во Швајцарија.


Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.