Загатки со кои ќе ја тестирате вашата интелигенција

Сподели со своите пријатели

Луѓето генерално сакаат загатки, крстозбори и интересни игри во кои можат да ги испитаат границите на својот ум.

Loading...

Логичките загатки се еден од најефикасните начини за развивање на вашите вештини за размислување и интелигенција, пишува „Bright Side“.

Невообичаени задачи се како „гимнастика на мозокот” што е корисно за секого. Сега можете да ја тестирате вашата логика и внимание со следниве загатки:

 

 

  1. Седум сестри во колиба

Седум сестри се во колибата и секоја од нив прави нешто. Првата чита роман, втората прави палачинки, третата игра шах, четвртата решава крстозбори, петтата пере облека, а шестата ги полева растенијата.

Што прави седмата сестра?

Loading...

 

  1. Кражба на чевли

Еден млад човек наследил две фабрики во кои се произведувале многу убави женски чевли. Се поминало добро додека не забележал дека вработените ги крадат тие прекрасни чевли за нивните сопруги и девојки. И немал шанса да фати некој од нив!

Каква одлука донел младиот човек за да го намали бројот на украдени чевли?

 

 

  1. Мачка и глушец

Кога врне надвор, мачката е во собата или во подрумот. Кога мачката е во собата, глушецот е во дупката, а сирењето е во фрижидер.

Ако има сирење на масата и мачка во подрумот, тогаш има глушец во собата.

Loading...

Сега врне и сирењето е на масата.

Каде се мачката и глушецот?

 

  1. Надминување на владетелот

Еден автократски владетел на остров не сакал вонземјани да се населат на островот. Сакал да изгледа како вистински монарх, па донел закон. Според тој закон, секој човек што сака да се пресели на островот, мора да потпише изјава од која ќе зависи неговиот живот.

Во соопштението пишува: „Ако вонземјанин ја каже вистината, ќе биде застрелан. Ако се излаже, ќе биде обесен”.

Што има да каже вонземјанин за да го надмудри владетелот?

 

Loading...

 

Одговори:

  1. Седмата сестра игра шах со третата.

 

  1. Сопственикот наредил една фабрика да ги произведува само левите чевли, а другата само десните.

 

  1. Судејќи според задачата, мачката може да биде на две места: или во собата или во подрумот. Мачката не може да биде во собата бидејќи сирењето не е во фрижидер, туку на масата. Значи, мачката е во подрумот. Знаеме дека има сирење на масата и мачка во подрумот. Тоа значи дека глувчето е во собата.

 

  1. Ако вонземјанин рече: „Осуден сум да ме обесат“, тој ќе го надмудри владетелот. Ако тоа е вистина, владетелот мора да го застрела. Ова не е вистина. Ако не е вистина, мора да го обеси. Тоа би значело дека ја кажал вистината. Значи, изјавата „осуден сум да ме обесат“ ќе го спаси животот на вонземјанинот.