Зад пожарите во Амазонија се крие меѓународната глад за говедско и соја

Сподели со своите пријатели

Амазон е загрозен од две земјоделски активности – сточарство и генетски модифицирана соја, што може да го толкува драматичното ширење на шумските пожари во тој дел на Бразил, велат научниците.

Loading...

„Огромното одгледување добиток е главна причина за уништување на шумите во Амазон. Нешто над 65 проценти од уништувањето на шумите во Амазон денес е под пасиште“, рекол Ромуло Батиста, истражувач од Гринпис.

Бразил е најголем извозник на говедско месо во светот. Земјата извезе рекордни 1,64 милиони тони месо во 2018 година, според бразилскиот кластер на извозници на месо. Главните пазари се Кина, потоа Египет и Европската унија. Бразил ја стекна титулата најголем извозник на говедско месо благодарение на повеќе од 20 години спектакуларен раст. Помеѓу 1997 и 2016 година, извозот на говедско месо двојно се зголеми, како по тежина, така и по цена.

Скоро 6,5 проценти од уништуваната површина се користи за одгледување на земјоделски култури.

Бразил, кој е сè уште најголем извозник на соја во светот, извезува рекордни 83,6 милиони тони во 2018 година, 22,6 проценти повеќе од претходната година, според Соединетите држави, објави бразилското Министерство за економија.

Овој успех првенствено го толкува апетитот на Кина, најголемиот потрошувач на бразилските соја, кој во голема мерка е генетски модифициран. Поради трговската војна што ја водат Пекинг и Вашингтон скоро една година, Кина се повеќе се свртува кон Бразил за да купи добиточна храна. Извозот на соја во Бразил во Кина скокна скоро 30 проценти минатата година.

Сојата беше една од најголемите култури што ја еродираа областа на шумата Амазон. Сепак, по мораториумот воведен во 2006 година, „помалку од 2 проценти од сојата одгледувана во Амазон доаѓа од области исцрпени по 2008 година“, додаде Батиста.

Европа исто така е потрошувач на бразилски соја, која главно се користи во исхраната на животните, пред се живина и свињи, според Гринпис.

Loading...

Одгледувањето соја забележа неверојатен пораст во 1970-тите години во Бразил, кога производителите од југ се преселија во централниот и западниот дел на земјата и кога се појавија нови методи за одгледување и примена на пестициди.

Leave a Reply