Забранети фустани, трчање и забави: Митови за најмалите европски држави

Сподели со своите пријатели

Кога станува збор за малите земји во Европа, автоматски им се прикачуваат низа митови.

Loading...

Ватикан

Наводно, жителите на Ватикан не смеат да шетаат по улиците боси, во кратки здолништа или шорцеви. Исто така, може да наидете на информација дека гласната забава е забранета до утрото, па не можете ни да се обидете да се забавувате.

Една од побизарните гласини е дека гостите треба да ја напуштат земјата до полноќ. Единствените кои можат да преноќат се блиски роднини на мештаните.

 

 

Монако

Од едниот до другиот крај на таа мала земја се стигнува за 40 – 50 минути, изјави еден корисник на Редит за Монако. Не знаеме на кое превозно средство мислел.

Еден од бисерите е колку е тешко да се добие пасош во Монако. Но не, не е точно дека го добиваат само оние кои се родени таму или се омажиле за некој од Монако.

Loading...

Како во случај на брак, пасошот не доаѓа веднаш, туку само по 10 години брак.

 

 

Сан Марино

На чело на Сан Марино се двајца капетани, кои се избираат за период од 6 месеци. За време на нивното владеење не смееле да возат автомобил, сметаат некои – но не, ни тоа не е точно.

Се зборува дека во државниот затвор долго време имало само еден затвореник. Сепак, некои привилегии биле обезбедени, па на располагање имал телевизор, теретана и библиотека.

Сепак, Сан Марино не е единствената земја во светот која има повеќе автомобили отколку жители. Имено, нема 1,6 автомобили по жител.

 

Loading...

 

Малта

Не верувајте дека трчањето на јавни места е забрането во Малта – ниту дека не смеете да заборавите да ја тргнете скалата од улицата.

Имено, се вели дека ако има нешто што теоретски би можело да им помогне на крадците, не смеете да го оставите на улица. Меѓутоа, земјата не е толку густо населена за да не можете никаде да бидете сами, колку и да мислат некои.

 

 

Лихтенштајн

Ова е земја во која сиромаштија официјално не постои, а исто така, повеќе од половина од вработените доаѓаат од Австрија, Швајцарија и Германија? Не, друг мит.

Loading...

Наводно, принцот од Лихтенштајн, Ханс-Адам II, се движи наоколу без придружба. Со задоволство застанува да разговара со граѓаните, а во својот замок прави забави на кои се поканети сите жители. Тоа би било интересно, но бесплатните забави со него сè уште не се вистинити.