ЗАБОРАВИТЕ НА ПЕКОЛ ИЛИ РАЈ: Научник објасни зошто животот по смртта не е возможен!

Сподели со своите пријатели

Од памтивек, луѓето се занимавале со прашањето што ќе се случи со нив по смртта. Некои се радуваат на рајот, други стравуваат од пекол, а трети се надеваат дека нема да се претворат во бубачки. Но, најнов е одговорот на науката. Па, што нè чека по смртта? Веројатно ништо.

Loading...

Дали има живот после смртта? Еден научник реши да одговори на вековно прашање, кое покренува мистериозна магла на натприродното. И резултатот е? Не, ниту пекол, ниту рај, ниту реинкарнација, ниту Свети Петар не чека со груба книга во која се запишани вашите гревови. Заклучоците на космологот и физичар Шон Керол не се толку изненадувачки. Тој тврди дека животот по смртта едноставно не е физички возможен, пишува порталот Унилад.

 

 

Керол е професор на Калифорнискиот институт за технологија и го тврди своето тврдење со науката. Објаснето е дека ние едноставно не сме опремени за живот после смртта. Своето тврдење го заснова на теоријата на квантното поле, во која многу едноставно се наведува дека постои едно поле за секој вид честички, без разлика дали станува збор за фотон, електрон или што било друго.

“Теоријата дека некој вид на свест ќе преживее дури и по смртта и распаѓањето на нашето тело во атоми се соочува со една голема пречка. Законите на физиката што го придружуваат нашиот секојдневен живот се добро познати и разбрани. И во рамките на тие закони, апсолутно е невозможно бидејќи ни се складирани некои информации во мозокот  откако ќе умреме “, рече Керол.

Сепак, не постојат „духовни честички“ или „духовни сили“ што можат да ја одделат свеста од човечкото тело. Ако светот навистина се состои само од атоми и познати сили, апсолутно нема шанси душата да ја преживее смртта на телото. Значи, според Керол, ако сакаме да веруваме во живот после смртта, потребни ни се физички закони надвор од користениот стандарден модел.

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *