Забележано најлошото топење на швајцарските глечери досега

Сподели со своите пријатели

Глечерите во Швајцарија ја забележаа својата најлоша стапка на топење од почетокот на мерењата пред повеќе од еден век – губејќи шест проценти од преостанатиот волумен оваа година, што е речиси двојно повеќе од претходниот рекорд од 2003 година, соопшти чуварот ГЛАМОС.

Loading...

Топењето беше толку екстремно годинава што на едно место повторно се појави карпа, закопана илјада години, додека беа пронајдени тела, па дури и остатоци од авион кој исчезна во дел од Алпите пред неколку децении. Други мали глечери речиси исчезнаа.

„Знаевме дека оваа ситуација ќе се случи со климатски сценарија, барем некогаш во иднина“, изјави за Ројтерс Матијас Хус, шеф на швајцарската мрежа за следење на глечерите (ГЛАМОС).

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Орион ја заврши својата мисија околу Месечината и се упати кон Земјата

„И сфаќајќи дека иднината е веќе тука, токму сега, ова можеби беше најизненадувачкото или најшокантното искуство ова лето“, нагласи тој.

Повеќе од половина од глечерите на Алпите се наоѓаат во Швајцарија, каде температурите се зголемуваат за околу двапати од светскиот просек.

Научниците во областа, вклучувајќи го и Хус, беа принудени да направат итна поправка на десетици локации на Алпите бидејќи топењето на мразот може да ги отфрли нивните мерни столбови и да ги загрози нивните податоци.

Големите загуби годинава, кои изнесуваа околу три кубни километри мраз, се резултат на екстремно ниското количество зимски снег во комбинација со топлотните бранови.

Снежните врнежи го надополнуваат мразот што се топи секое лето и помагаат да се заштитат глечерите од понатамошно топење со рефлексија на сончевата светлина назад во атмосферата.

Loading...
ПРОЧИТАЈТЕ И:  Можат ли парите да нѐ направат среќни? Еве што велат истражувањата!

Доколку емисиите на стакленички гасови продолжат да растат, се очекува алпските глечери да изгубат повеќе од 80 отсто од нивната сегашна маса до 2100 година.

Многумина ќе исчезнат без оглед на мерките преземени сега за намалување на емисиите, благодарение на глобалното затоплување предизвикано од минатите емисии, се вели во извештајот од 2019 година на Меѓувладиниот панел на ОН за климатски промени.