За успех на работа потреба е емоционалната интелигенција: 5 работи кои не треба да ги правите!

Сподели со своите пријатели

Иако емоционалната интелигенција и работното опкружување на прв поглед изгледаат како оксиморони, тие во реалноста се меѓусебно многу зависни.

Loading...

Работата и платата се неразделен дел од идентитетот на секој од нас, поради што работното место може да стане причина за многу лични несигурности, стравови и проекции кои можат да го комплицираат веќе комплексот професионален однос.

Емотивно интелигентните луѓе пронајдоа успешна формула за одржување на деловните животи далеку од сопствените чувства и честопати се поуспешни на работното место, пишува Форбс и пренесува 5 работи што емоционално зрела личност треба да ги избегне:

 

 

1. Тие не прават претпоставки

Утрото започна, па шефот е во лошо расположение и колегата која е под голем стрес денес има краток фитил?

Loading...

Честопати ги доживуваме реакциите на нашите колеги лично, со што ја преувеличуваме нашата улога во животот на луѓето околу нас.

Поради овој начин на размислување, се чувствуваме несигурно и непријатно чекаме да заврши работниот ден и да се вратиме на безбедноста на нашиот топол дом што е можно поскоро.

Емоционално интелигентните луѓе знаат како да ја повлечат линијата помеѓу реалноста и сопствените проекции, со што ќе станат свесни дека иако се насочени кон себеси и своите задачи, никој нема да биде претерано фокусиран на нив.

 

 

2. Не си придаваат поголемо значење од она што објективно го имаат

Колегите кои зборуваат за тоа колку се зафатени и под стрес скоро секогаш сакаат да им стават на знаење на своите соработници дека се важни.

Loading...

Истото правило важи и за оние колеги кои постојано ги критикуваат своите соработници.

Укажувајќи на грешките на другите, велат експертите, тие ја подигнуваат својата самодоверба и им даваат авторитет дури и кога тоа го немаат во реалноста.

Емотивно интелигентните луѓе се свесни за нивната улога во колективот и не им треба дополнителен доказ за тоа.

 

 

3. Не го поврзуваат личниот идентитет со работното место

Ја запознавте личноста и првото нешто што ќе ве прашаат по името и од каде доаѓате е она што работите.

Loading...

Вашиот одговор на ова прашање најчесто ќе ја зацементира нивната перцепција за вас.

Овој едноставен психолошки експеримент е доволен за да се поддржи заклучокот дека работното место е неразделно од личниот идентитет.

Ова е причината зошто кога се случува неочекувана промена во кариерата, често се јавува идентитетска криза.

Емоционално интелигентните луѓе сфатија дека нивната работа е само мал дел од нивниот идентитет, поради што не придаваат толку големо значење на своето работно место, а со тоа се и пофлексибилни во изнаоѓањето на нова професија.

 

Loading...

 

4. Почитуваат за да бидат почитувани

Иако сите сакаат да бидат почитувани на своето работно место, само мал број луѓе сфатија дека неопходен предуслов за почит е почитувањето на другите.

Ако сакате да се земат предвид вашите идеи, треба да ги земете предвид предлозите на вашите соработници, дури и кога не се согласувате со нив.

 

Loading...

 

5. Тие разбираат од каде доаѓаат парите

Емоционално интелигентните луѓе никогаш не ја земаат платата здраво за готово, туку ја поврзуваат со постојаната потреба за понатамошно усовршување и професионално унапредување.

Исто така, тие се свесни за сумата што реално може да се очекува во фаза на нивната кариера, како и за финансиската структура на компанијата за која работат.

Loading...

Да, работата и вложеното време имаат одредена вредност, но емоционално интелигентните луѓе се свесни дека нема да им се понуди промоција на чнија, туку дека треба да вложат максимални напори за да напредуваат.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *