За овие делови од телото сигурно не сте знаеле дека постојат

Сподели со своите пријатели

Веројатно немате слушнато за овие делови од телото, а ниту на крај на паметот ви е дека воопшто постојат и ги имате.

Факти за човечкиот мозок кои можеби не сте ги знаеле

Loading...

Во аголот на долниот очен капак постои дупче кое се нарекува лакримално јадро, а од кое всушност излегуваат солзите.

Околу 86 отсто од луѓето имаат мускул кој се протега од лактот до дланката, а се нарекува „palmaris longus“. Доколку сакате да дознаете дали го имате, само допрете со малиот прст на палецот и стегнете ги мускулите, па овој мускул самиот ќе се јави.

Интересни факти за човековото тело кои не сте ги знаеле

Кинеските научници откриле дека луѓето испуштаат малку светло од кожата, што доведува до светење во мракот, особено челото, вратот и образите. Ова светло, сепак е невидливо со човечко око.

Во надворешното уво постојат три мускули кои дозволуваат ушите да се движат, како кај мачките. Сепак, кај луѓето овие мускули немаат функција.

 

 

Ежењето на кожата е предизвикано од мускулите околу фоликулот на влакното, кои се активираат кога сме исплашени или возбудени.

Пред две години додаден е нов орган во анатомијата на човекот. Во прашање е мезентериум – орган кој се наоѓа во системот з аварење и долго се верувало дека е составен од ситни издвоени структури. Сеуште не е познато која му е функцијата.

Факти кои звучат нереално, а всушност се вистина

Мрежницата има шест слоеви, а еден е отркиен дури во 2013. година. Во прашње е „дуа слој“ кој е многу тенок.

 

Loading...

 

Човечкиот ембрион има опашка до десетата седмица од развојот во стомакот. Та а опашка подоцна расте со кичмата, а се наоѓа во телото, па е невидлива. Сепак, во ретки случаеви, се случува бебе да се роди со опашка, која хирушки се отстранува.

Пред три години откиени се крвни садови во мозокот кои се директно поврзани со имунолошкиот систем.

20 факти за мозокот кои сигурно не сте ги знаеле

Органот јакобсон помага на животните да ги почувствуваат фермоните. Научниците се уште не се сигурни дали го има кај луѓето, затоа тшо е докажано дека бебето за време на развојот во стомакот го има. Меѓутоа, тој орган со текот на времето исчезнува.

Знаете ли зошто се будите неколку минути пред вашиот аларм?

Возрасните луѓе на двата назални премини имаат душче кое не е поврзано со невроните во мозокот.


Leave a Reply