За да се заштитите од магија и магичното демонско влијание, мора да имате една работа со вас!

Сподели со своите пријатели

Дали магијата е ефикасна?

Loading...

Постојат многумина кои не го прифаќаат проблемот на магијата во овие димензии како што ги претставивме. Тие сметаат дека обрнувањето внимание на магијата е губење време и тврдат дека таа е присутна само кај голем број измамени и суеверни луѓе. За првите тоа е профитабилна работа, а за вторите е страв. Сепак, сите признаваат дека се практикува магија, дека има храмови и свештеници, ритуали и жртви.

Несомнено, магијата се реализира преку интервенција и акција на сатаната. Ѓаволот, мразејќи го човекот како  Божја икона , наоѓа разни методи за да го покори. Еден од најразорните методи е магијата. Со негова моќ (и по Божја дозвола), ѓаволот прави некој да лекува, но само навидум. Во основа го лечи телото за да ја убие душата. А ја освојува човечката душа благодарение на човечкото нетрпение.

Св. Јован Златоуст на оваа тема вели дека од човекот зависи колку ќе биде ефективен ѓаволот: Ако сакаме тој е голем (т.е. моќен), ако сакаме тој е мал (т.е. немоќен)

 

 

Вештерството е магија?

Loading...

Длабоко вкоренето во свеста на луѓето е верувањето дека злото го спречува вештерството. Гатањето, сепак, е волшебна магија придружена со магични дела. Инаку, неговата цел е да го избрка злото и да го пренесе на друга страна. Вештерството, покрај неразбирливите и неповрзани привлечности, содржи и христијански молитви со повикување на светци.

Човечката фантазија измислуваше магии за секоја болест: за урок, црвен ветер, модринки, изгореници, гризнување од отровни животни итн. Вештерството постои и за животните, растенијата и за сè што доаѓа во контакт со луѓето.

Многумина сметаат дека вештерството е идентично со егзорцизмот што го практикува Црквата за егзорцизам на злите духови. Тие го темелат своето верување на фактот дека вештерството содржи многу молитви и обраќања до свети лица, Христос, Богородица и светци. Гатањето, сепак, не само што нема никаква врска со Црквата, туку е демонска стапица со која ѓаволот ги мами луѓето. Вештерството е антропоцентрично средство за магија, т.е. се заснова на обид да ‘помогнеме на некое лице.

Воведувањето на свети имиња во овие демонски обреди се заснова на влијанието на идолопоклонството, на обидот за измама и сквернавење на христијанската молитва и симболи. Случајот со егзорцистите во Ефес, цитиран во Делата на апостолите, ни ја открива измамата при користењето на светите молитви.

Некои од патувачките еврејски егзорцисти се обиделе да го користат името на Исус над оние кои биле опседнати од зли духови. Тогаш демонот им одговорил: „Го познавам Исус и го познавам Павле, но кој си ти?“ И човекот во кој бил лошиот дух, скокајќи врз нив, ги победил, така што голи и ранети избегале од таа куќа.

 

 

Loading...

Како да се заштитите од влијанието на магијата?

Врз основа на сето кажано, доаѓаме до заклучок дека магичните моменти не треба да се потценуваат. Што да правиме и кои мерки да ги преземеме за да се спасиме од магичната мрежа?

Борбата на ѓаволот против човекот што верува е факт во кој не се сомневаме. Но, тој сè уште нема моќ да нè присили на зло, освен ако, се разбира, не се согласиме на такво нешто. Ѓаволот е лукав “, вели Св. Јован Златоуст, но тој е лукав кон себе, а не кон нас ако сме свесни.

Ако гледаме, ако сме внимателни, ако сме активни, ништо нема да ни биде можно, затоа што тој што е во тебе е поголем од оној на светот. Спасителот ги уништува демонските дела и со својата благодат го вооружува секој верник. Исто како што апостолите ги потчинија демоните со силата на името Христово, така и ние можеме да бидеме поштедени од демонско влијание, повикувајќи се на неговото свето име.

На јазикот на Црквата, повикувањето на името Христово „не значи само повикување на Христа за помош“, туку пред сè, тоа значи да живееме во согласност со Неговата волја, да ги применуваме Неговите заповеди, да ги исполнуваме Неговите евангелски состаноци. Во оваа смисла, Ориген вели: „Оние што живеат според Неговото евангелие се заштитени од демоните и нивната магична мрежа“.
Во Христа, препородениот човек станува Храм на Светиот Дух и така станува имун на секоја демонска измама, т.е. станува непобедлив. Затоа, со вера, ја имаме Христовата моќ да го смачкаме сатаната под нозе. Така, секој магичниот чин ќе се покаже немоќен.

 

 

Loading...

Друго оружје нуди нашата Црква. И тоа е почесниот крст. Ставете го знакот на крстот на себе и ќе видите дека вашите непријатели исчезнуваат како чад.

Со крстот ги расплетуваме стапиците на непријателот и ги истеруваме злите духови. Во оваа смисла, Св. Никодим Светогорец советува:

„За да се заштитите од магијата и магичното демонско влијание, сите, големи и мали, мажи и жени, нека си обесат почесен крст околу вратот. Бидејќи демоните се плашат од сликата на крстот, толку многу што каде и да го видат, бегаат од него, како што еднаш самите се исповедаа. Св. Јован Востријски, кој имал моќ над нечистите сили, еднаш ги прашал демоните: од што најмногу се плашат? Тие одговориле дека најмногу се плашат од три работи: крстот што христијаните го носат на вратот, Светото крштевање и Божествената причест.

Затоа, со сите овие, ние ја стекнуваме Христовата моќ и стануваме имуни на демонските стрели, бидејќи го имаме Христос во нашите срца.

 

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *