За 62,8% повеќе смртни случаи од Ковид неделава, благ пораст и на бројот на заболени

Сподели со своите пријатели

Според неделниот извештај на Институтот за јавно здравје, во периодот од 15 до 21 февруари биле тестирани вкупно 15.849 материјали во лабораториите во кои се спроведува молекуларно тестирање и антигенско тестирање за присуство на SARS-CoV-2, со намалување од 2,8% во однос на минатата недела.

Loading...

Регистрирани сe 2.320 нови позитивни случаи од 33 градови во државата со зголемување од 3,9% во однос на минатата недела.

Најголем дел од регистрираните случаи се од Скопје (n=1.007; 43,4%), со неделна инциденца – 163,0/100.000. Највисока неделна инциденца од 412,8/100.000 е регистрирана во Неготино и во Кавадарци (409,0/100.000). Процентот на позитивност се движи од 11,8 до 16,3%, просечно 14,7%, на исто ниво како минатата недела.

Регистрирани се заболени лица во сите возрасни групи. Најзастапена е возрасната група на лица на возраст над 60 години (n=575, 24,8%). Голем број заболени е регистриран и кај лицата во возрасните групи од 30 до 39 (n=445; 19,2%), од 40 до 49 (n=442; 19,1%), од 50 до 59 (n=413; 17,8%) и од 20 до 29 години (n=300; 12,9%). Најмал број е регистриран кај децата од 0 до 9 (n=38; 1,6%) и од 10 до 19 години (n=107; 4,6%).

По добиени два негативни теста за присуство на SARS-CoV-2 или со употреба на новиот алгоритам, со статус „оздравени“ се стекнале 1.760 лица кои биле хоспитализирани или на домашно лекување, 30,1% помалку во споредба со минатата недела.

Пријавени се 70 смртни случаи од 13 градови, со зголемување од 62,8% во однос на минатата недела. Во однос на возраста, 65 лицa биле над 60 години, и 5 лица на возраст од 50 до 59 години.

Деталниот извештај на Институтот за јавно здравје за состојбата со Ковид-19 за периодот од 15 до 21 февруари 2021, како и кумулативната состојба со Ковид-19 во Република Северна Македонија се објавува на веб страницата на Институтот за јавно здравје: http://iph.mk/.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *