Вртоглаво спуштање 300 метри под мразот на Антарктикот (видео)

Сподели со своите пријатели

Намалувањето на ледената обвивка на Земјата е еден од најголемите показатели на климатските промени. Сепак, група научници од Нов Зеланд одлучиле да гребат под површината и одблизу да ги видат овие екстремни промени во природата.

Русите откриле дека Антарктикот не е она што ни го претставуваа досега

Loading...

Во желбата да дознаат што се случува под Росовата ледена плоча на Антарктикот, научниците во мразот ископале дупка од 300 метри и во неа спуштиле камера.

Џиновска дупка на Антарктикот, научниците бараат објаснување (видео)

На снимката може да се види дека камерата не застанува ниту откако ќе дојде во океанот и тоа со причина.

Најчуваната тајна на Антарктикот: Како и зошто настануваат „крвави водопади“? (видео)

Во списанитео „Конверзејшн“, експертите наведуваат дека податоците до кои дошле укажуваат на тоа дека океанот денеска е потопол во однос на 1970. година, кога се вршени последните мерења, особено во пониските слоеви.

НАСА: На овие градови им се заканува исчезнување

Иднината на Росовата ледена плоша затоа сега е неизвесна. Во последните неколку години оваа џиновска ледена маса започна значително забрзано да се топи во однос на претходните години.

ЕСКИМИТЕ ПРЕДУПРЕДУВААТ: Земјата се помери, нешто опасно се случува со планетата (видео)

Ако ослабе, како што тоа беше случајот со Ларсен Ц, би можело значително да се забрза глобалното зголемување на нивото на морето.


Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.