Вонредната состојба на Табановце и Гевгелија е продолжена до јуни следната година

Сподели со своите пријатели

Поради продолжување на бегалската криза, Владата на последната седница донесе одлука, рокот за прогласена вонредна состојба на граничните премини Гевгелија и Табановце да остане на сила до 15 јуни следната година.

Loading...

Одлуката за продолжување на важноста на вонредната состојба е донесена на ден пред истекот на првичниот рок кога на 19 август, Владата прогласи вонредни мерки на двата гранични премини.

Одлуката според 24 Вести е донесена откако бил утврден растечки обем на влез, транзит и излез на бегалци и мигранти на територијата на Република Македонија.

Предлог – одлуката за одобрување на продолжување на рокот за постоење на кризна состојба веќе е испратена до Собранието и се очекува утре да биде изгласана по скратена постапка.

Инаку, откако на 19 август беше прогласена вонредна состојба, на јужната граница  Гевгелија – Идомени беа распоредени трупи на АРМ и ЕБР, додека на северната страна, контролата ја врши граничната полиција, и за разлика од Гевгелија каде просторот за бегалците е ограден со жица со строго контролиран влез, на Табановце се уште нема најава за оградување на просторот за излез на мигрантите кон српска страна.

 


Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.