Во Софија јавна расправа за преименување на 24 мај во Ден на бугарската писменост

Сподели со своите пријатели

Пратениците од бугарската Комисија за образование и наука денеска ќе одражат јавна расправа за предлогот за преименување на 24 мај од Ден на словенската писменост во Ден на бугарската писменост.

Loading...

Амандманот во Законот за работни односи е поднесен од група пратеници и веќе беше одобрен на првото гласање.

На дискусијата ќе учествуваат бугарските министри за образование и наука, како и за култура, претставници на академската јавност, на културни институции и Бугарската академија на науки, социјални парнери и невладини организации, пренесува БГНЕС.

По предлог на „Обединети патриоти“ и со поддршка на Граѓани за европски развој на Бугарија (ГЕРБ), чиј претседател е премиерот Бојко Борисов, на почетокот на месецот предлогот беше усвоен на прво читање во Парламентот. Со предлогот, празникот се именува како „Ден на бугарската писменост, образование и култура“, а отпаѓа придавката словенска.

Сања Костовска


Leave a Reply