Во штрајковите низ Британија лани изгубени речиси четири милиони работни денови

Сподели со своите пријатели

Околу 3,9 милиони работни денови во Велика Британија беа изгубени поради штрајкови минатата година, повеќе од кога било од 1980-тите, според новото истражување.

Loading...

Многу од штрајковите беа поттикнати од падот на реалната плата за повеќе од 9 отсто во високо синдикализираниот јавен сектор, објави Фондацијата Резолуција.

Секторите вклучувајќи ги здравството, образованието, поштенските услуги и железницата се одговорни за 96 отсто од сите изгубени денови поради штрајкови од 2021 година, соопшти тинк-тенкот.

Во нејзиниот извештај, објавен додека продолжува штрајкот на помладите лекари, се вели дека високата инфлација значи дека просечната неделна плата за сите работници била за 4,1 отсто пониска во реални услови во трите месеци до мај отколку во истиот квартал од 2021 година.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Шпанија: Користеле вештачка интелигенција за да создадат лажни голи слики на малолетници

Но, реалните плати за работниците во јавниот сектор паднаа за 9,2 отсто во истиот период, а за оние во здравството и социјалната заштита за 9,8 отсто, според студијата.

Фондацијата рече дека штрајковите не се само за платите, предупредувајќи дека работните услови, исцрпеноста и стресот исто така одиграле важна улога.

Притисокот врз платите во јавниот сектор, исто така, се чини дека придонесе за зголемување на слободните работни места.

Во март имало 33 отсто повеќе слободни работни места во здравството, образованието и јавната администрација отколку во декември 2019 година, во споредба со 23 отсто повеќе во остатокот од економијата, се вели во извештајот.

Loading...
ПРОЧИТАЈТЕ И:  Венецуела мораше да ангажира 11.000 војници за да ослободи затвор од криминалци