Во пресрет на Илинден: Коњаниците денес тргнуваат за Крушево

Сподели со своите пријатели

Коњаниците од Горно Лисиче – скопско,  денеска попладне, од паркот „Јане Сандански“ во општина Аеродром, ќе го започнат  „Илинденскиот марш 2015“ кој ќе заврши на 2 август во Крушево, на прославата на најголемиот македонски национален празник – Илинден.

Loading...

Градоначалникот на општина Аеродром Ивица Коневски на коњаниците ќе им го предаде општинското знаме, со што официјално стартува 37-от традиционален коњички марш што го организира Здружението на граѓани од Горно Лисиче „Илинденски марш 1978“.

Коњаниците придружувани од фаланга составена од дваесетина членови, игроорци од КУД „Никола Јонков Вапцаров“, со звуците на зурлите и тапаните ќе се упатат кон црквата „Свети Петар и Павле“ во Горно Лисиче, минувајќи низ главните булевари на општината.

Пред испраќањето на коњаниците од Горно Лисиче, кои се на возраст од 15 до 60 години, во црквата „Св. Петар и Павле“ ќе се одржи свечена литургија, на која високи свештеници од МПЦ ќе им дадат благослов на патот кон Крушево. Пред испраќањето на илинденците ќе се организира музичка програма, каде ќе настапат познати македонски естрадни уметници.

Во испраќањето на коњаниците кон Крушево, ќе се вклучи и Општинската организација на Црвениот крст „Кисела Вода“, која во дворот на црквата „Св. Петар и Павле“ во Горно Лисиче ќе одржи крводарителска акција.

Фото: Телеграф.мк


Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.