Во оваа село семејствата живеат со починатите, за нив не плачат, туку ги пресоблекуваат и шетаат (фото+видео)

Сподели со своите пријатели

Припадниците на племето Тораја на индонезискиот остров Сулавеси на единствен начин им одаваат почит на починатите членови на семејството.

Во рамките на ритуалот „Ма неме“ секоја година во август, припадниците на етничката група Тораја ги отопуваат мртвите роднини, ги чистат и дотеруваат нивите тела, ги облекуваат во нова облека, а потоа ги шетаат низ градот и повторно ги погребуваат, пренесува „Франс 24“.

 

Loading...

 

Покажувајќи љубов кон своите починати роднини и грижа за нивното тело, племето се надева дека ќе допринесе за благословенена и добра жетва следната година.

Најголемиот број жители, дури 80% од нив се или протестанти или католици, но се наклонети на рутуали на анимизми и веруваат во она што нема човечки облик, како што се животни, растенија, па дури предмети и појави и за нив мислат дека имаат дух и душа.

 

 

Островот Сулавеси сеокја година го псоетуваат илјадници туристи и антрополози кои сакаат да ги видат нивните необични ритуали.

Living With the Dead

In this Indonesian village, families live with the dead.

Публикувахте от AJ+ в Вторник, 26 декември 2017 г.

https://youtu.be/XKO9ScJgYgo

Loading...

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.