Во оваа држава го враќаат ќотекот како казна за учениците

Сподели со своите пријатели

Учениците во училишната област во Мисури потенцијално би можеле да се соочат со ќотек почнувајќи од оваа учебна година.

Loading...

Училишниот округ Касвил вели дека ќе го врати старошколското физичко казнување откако локалниот училишен одбор го одобри во јуни.

Според новововедената политика, удирањето како дисциплинска мерка мора да се користи само како последно средство, кога „пропаднале другите средства за дисциплина и тоа само на разумен начин и по препорака на директорот“.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Бајден најави нова кандидатура за претседател

Според началникот на училиштата Мерлин Џонсон, само овластен персонал во присуство на возрасен сведок може да ги спроведе ударите, кои мора да бидат подалеку од видното поле на другите ученици.

Удирањето на ученикот по лицето или главата е строго забрането.

Училиштата мора однапред да обезбедат писмена согласност од родителите, а Џонсон вели дека поголемиот дел од повратните информации од заедницата биле во корист на враќањето на боцкањето.

„Изненадувачки, оние на социјалните мрежи веројатно би се ужаснале да нè слушнат како ги кажуваме овие работи, но повеќето луѓе на кои сум сретнал ми дадоа поддршка…Ние ја почитуваме одлуката на секој родител, без разлика каква одлука ќе донесат“, тврди Џонс.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  По лавина на северот на Индија исчезнаа 21 планинар

Мисури е една од 19-те држави кои сè уште дозволуваат физичко казнување во училиштата.

Loading...

Според USA Today, процесот за одобрување на политиката започна откако анонимно истражување на ученици, родители и училишен персонал идентификуваше „проблеми со однесувањето и дисциплината на учениците како главна грижа“ за областа.