Во Јапонија за 500 години сите ќе имаат исто презиме, ако не се промени законот

Сподели со своите пријатели

Јапонските граѓани ќе имаат исто презиме за 500 години, освен ако на паровите не им биде дозволено да користат различни презимиња, сугерира новото истражување како дел од кампањата за ажурирање на граѓанскиот законик кој датира од крајот на 19 век.

Loading...

Студијата, предводена од Хироши Јошида, професор по економија на Универзитетот во Тохоку, предвиде дека ако Јапонија продолжи да инсистира паровите да изберат едно презиме, секој човек во Јапонија ќе биде познат како „Сато-сан“ до 2531 година, пишува Гардијан.

Јошида призна дека неговите наоди се засновани на неколку претпоставки, но рече дека идејата била да се искористат бројките за да се објаснат потенцијалните ефекти на сегашниот систем врз јапонското општество со цел да се привлече вниманието на проблемот.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Босанец се сретна со мечка и настана урнебесна снимка која го насмеа Балканот (ВИДЕО)

„Ако сите станеме Сато, можеби ќе треба да си се обраќаме со нашите имиња или броеви“, рече тој.

Сато веќе води на листата на јапонски презимиња, со 1 процент од вкупното население, според истражувањето од март 2023 година, додека Сузуки е на второ место.

Некои корисници на социјалните мрежи погрешно претпоставуваа дека истражувањето е првоаприлска шега, но Јошида рече дека сака луѓето да застанат и да размислат.

Нацијата Сато „не само што ќе биде незгодна, туку и ќе го загрози индивидуалното достоинство“, рече тој, додавајќи дека трендот исто така ќе доведе до губење на семејното и регионалното наследство.

Според пресметките на Јошида, процентот на Јапонците со презимето Сато се зголемил за 1.0083 пати од 2022 до 2023 година.

Loading...
ПРОЧИТАЈТЕ И:  Самсунг повторно е на прво место според бројот на продадени телефони

Под претпоставка дека стапката останува константна и дека нема промена во законот за презиме, околу половина од јапонското население ќе го има тоа име до 2446 година, што ќе се зголеми на 100% до 2531 година.

Паровите во Јапонија треба да изберат кое презиме ќе го делат кога ќе се венчаат, но во 95 проценти од случаите жената го менува презимето.

Меѓутоа, сликата би била поинаква доколку јапонската влада се поклони на зголемениот притисок и им дозволи на паровите да користат посебни презимиња.

Иако владата дозволи моминските имиња да се појавуваат заедно со имињата на венчаните на пасошите, возачките дозволи и потврдите за престој, Јапонија останува единствената земја во светот која бара од сопружниците да го користат истото име.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Знаци кои укажуваат дека вашето куче е осамено

Конзервативните членови на владејачката Либерално-демократска партија (ЛДП) велат дека промената на законот „ќе го загрози семејното единство и ќе предизвика конфузија кај децата.