Во Јапонија лани регистрирани рекордни 123.000 случаи на злоупотреба на деца

Сподели со своите пријатели

Јапонската полиција ги предупреди центрите за згрижување деца за рекордни 122.806 наводни жртви на злоупотреба во 2023 година, што е за 6,1 отсто повеќе од претходната година, соопшти денеска Националната полициска агенција.

Loading...

Минатата година полицијата спроведе рекордни 2.385 кривични истраги за случаи на злоупотреба на деца, што е за 9,4 отсто повеќе од 2022 година, покажуваат податоците собрани од Агенцијата.

Бројот на деца под 18-годишна возраст упатени во центрите за заштита на децата поради психичко малтретирање се искачи на рекордни 90.761, вклучувајќи 52.611 кои биле сведоци на семејно насилство врз членови на семејството, објави Кјодо.

Според податоците, имало 21.520 физички малтретирани деца, додека 10.205 деца доживеале запоставување или напуштање, а 320 претрпеле сексуална злоупотреба.

Од случаите што довеле до кривични истраги, 1.903 деца биле изложени на физичко малтретирање, 372 претрпеле сексуална злоупотреба, 65 доживеале психичко малтретирање и 45 биле запоставени или напуштени.

Сепак, 2023 година забележа рекордно ниско ниво од 28 смртни случаи од злоупотреба, значително помалку од врвот од 111 во 2006 година.

Во исто време, случаите на криминално следење во Јапонија се зголемија за прв пат по шест години на 19.843.

Наредбите за ограничување достигнаа и рекордни 1.963, надминувајќи го бројот на првични предупредувања издадени од полицијата откако стапи на сила ревидираниот Закон за контрола на демнењето во 2017 година.

Loading...

Според Кјодо, законската измена им овозможи на властите побрзо да издаваат посериозни наредби за ограничување, овозможувајќи им да ги заобиколат првичните предупредувања.

Семејното насилство е зголемено за 4,9 отсто во однос на претходната година на 88.619 случаи, при што 70,5 отсто од жртвите се жени, а 29,5 отсто мажи.

Бројот на машки жртви на семејно насилство се зголеми од година во година од 21,7 проценти во 2019 година, што властите го припишуваат на помалку бариери за мажите да пријават злоупотреба.