Во Италија се повеќе старци, а се помалку деца

Сподели со своите пријатели

Населението во Италија старее, а последиците од тоа се различни – меѓу нив е и намалувањето на бројот на вработени граѓани.

Loading...

Истражувањата покажуваат дека за дваесет години ќе има околу седум милиони помалку Италијанци на возраст од 15 до 64 години, додека бројот на лица под 15 и над 64 години ќе биде за 3,8 милиони повеќе.

Истражувањето на фондацијата „Ди Виторио“, кое ги анализира последиците од демографскиот пад на пазарот на труд, покажа дека во Италија се раѓаат сè помалку деца, додека постарата популација се зголемува.

Според претседателот на Фондацијата, Фулвио Фамони, бројот на лица кои по возраст се вклучени во категоријата работници, од февруари 2020 до мај 2022 година, се намалил за околу 600.000.

Во февруари 2020 година имало 22,341 милиони вработени, а во мај годинава 22,293 милиони.

Стапката на вработеност во февруари 2020 година изнесува 59 отсто, а во мај годинава 59,8 отсто.

Генералниот секретар на синдикатот „Цгил“ Тања Скакети изјави дека не се работи за едноставни бројки кои покажуваат демографски пад, туку за многу загрижувачка бројка и токму сега додека трае предизборната кампања мерки ќе доведе до зголемување на наталитетот треба да се разговара.

Истражувањата, исто така, покажуваат дека до 2050 година, доколку продолжи оваа стапка, Италија би можела да изгуби пет милиони жители, а само еден од двајца луѓе би работеле, 52 отсто би биле на возраст меѓу 20 и 66 години, а тие се оние кои треба да се грижат на лица под 20-годишна возраст (16 проценти), како и производство на соодветни ресурси за поддршка и помош на пензионерите (32 проценти).

Loading...
ПРОЧИТАЈТЕ И:  На Судан му се заканува национална катастрофа поради поплави

Бројот на новороденчиња ќе се намали на 298.000 до 2050 година. Имено, ова се податоците на „Истат“, италијанскиот институт за статистика.

Во Италија, присуството на млади луѓе е намалено на ниво што планетата ќе го види само додека напредува 22 век.

Растот на населението во Африка и Азија

Во втората половина на минатиот век, бројот на луѓе на планетата пораснал од 2,5 милијарди на 6,1 милијарди.

Ако ја погледнеме еволуцијата на нашиот вид, во текот на педесеттите имало зголемување на бројот на жители на 2,5 милијарди, додека популацијата се зголемила за 1,4 пати за само половина век.

Никогаш досега во минатото немало ваков демографски раст, а најверојатно нема да се случи ниту во иднина.

Во 2019 година, на World Population Prospects, Организацијата на Обединетите нации укажа на сигурност дека до 2050 година планетата ќе има 9,7 милијарди жители, додека според предвидувањата во 2100 година тие ќе бидат под 11 милијарди.

Иако е точно дека никогаш не нè имало повеќе и дека, уште некое време, бројот на луѓе на планетата ќе продолжи да расте, со сите последици што тоа ги носи, како што се експлоатација на ресурсите и влијанието за општото здравје на планетата, придонесот за растот на населението во различни земји е во континуиран пад.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  САД дополнително го ограничуваат извозот на чипови во Кина

Имено, се зголемува бројот на земји кои бележат намалување на бројот на жители, а се намалува бројот на земји во кои наталитетот се зголемува.

Loading...

Речиси половина од меѓународниот раст на населението до 2050 година ќе биде забележан во Африка и Азија.

Во исто време, се зголемува бројот на земји со најголем број жители над 65 години.

Во 1950 година, процентот на луѓе постари од 65 години бил 5,1 отсто од светската популација, додека инциденцата на луѓе на возраст под 15 години била 34,3 отсто.

На крајот на овој век се очекува првиот да порасне за над 22 отсто, додека вториот да падне под 18 отсто.

Во Италија ситуацијата е доведена до крајност

Со оглед на овој глобален тренд, Италија е позиционирана меѓу земјите каде оваа ситуација е доведена до крајности.

Имено, во Италија луѓето кои имаат над 65 години веќе го достигнаа процентот што светот ќе го има на крајот на векот.

Згора на сè, бројот на млади луѓе е намален на ниво на кое планетата ќе го достигне дури подоцна во 22 век: според податоците на италијанскиот институт за статистика „Истат“ денес, 13,2 отсто од Италијанците се под возраст од 15 години.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Русија ќе продолжи да испорачува гас за Италија

На стареењето на населението влијаат два фактори: зголемувањето на просечниот животен век на поединците и намалувањето на наталитетот.

Loading...

Има и многу мал број деца по семејство, 1,32, што доведува до демографска нерамнотежа.

Од друга страна, со зголемувањето на просечниот животен век, трошоците за стареење се многу позначајни во Италија, бидејќи активното население прогресивно се намалува (минус 6 милиони од денес до 2050 година, како што покажува последниот годишен извештај на „Истат „), но и затоа што социјалните трошења веќе се неурамнотежени во однос на пензиите и јавното здравство, затоа што малку се инвестира во долгорочните образовни политики, како и во поддршката на долг и активен животен век, имајќи предвид дека се губат динамични и квалификувани млади луѓе кои одат во земји каде што се вреднуваат повеќе човечки капитал.

Со сето тоа, жените се помалку раѓаат деца бидејќи се загрижени дека ќе ја загубат работата кога ќе станат мајки.

Исто така, во Италија имиграцијата се смета за проблем, а не за додадена вредност што и овозможува на земјата да продолжи да работи во сектори каде што самите Италијанци повеќе не сакаат да работат.