ВНИМАТЕЛНО: Ова се ризиците од оралниот секс

Сподели со своите пријатели

Ако сте мислеле дека оралниот секс е безбеден сте се излажале. Еве кои опасности постојат и како да се заштитите…

ХПВ

Ако орално задоволувате момче кое има ХПВ (хуман папилома вирус) и вие можете да се заразите во устата или грлото. Симптомите вклучуваат болки во грлото, отежнато голтање и видливи израсоци на слузокожата.

Херпес

Можете да се заразите со орален хепрес, доколку орално задоволувате некој кој веќе го има истиот на својот полов орган.  Или пак доколку вас некој ве задоволува а веќе има орален херпес, може да добиете генитален херпес.

ХИВ

Иако е ретко, но сепак шансите постојат, без разлика дали сте давател или примател на орланите задоволства. Ако во устата имате ранички, вирусот низ нив може да допре до крвотокот и да се заразите.

Други инфекции

За време на орален секс може да се заразите и со хепатит Б или орален облик на гонореа.

Како да се заштитите?

Докторите препорачуваат да користите кондоми кога орално задовлувате маж, иако многу двојки сметаат дека тоа е исклучително непривлечно. Единствена совршена заштита е да сте со партнер во моногамна врска.


Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.