Властите во Кина убиле три мачки откако биле позитивни на коронавирусот

Сподели со своите пријатели

Градските власти во северна Кина заспале три домашни мачки откако биле позитивни на тестирање за коронавирус.

Loading...

Властите во Харбин рекоа дека акцијата е преземена затоа што нема достапен третман за животни заразени со вирусот.

Сопственикот на животното бил позитивен на коронавирус на 21 септември и бил ставен во карантин откако оставил храна и вода за три мачки.

Здравствен работник ги подложил мачките на тестови за коронавирус, кои двапати биле позитивни. И покрај онлајн апелите на сопственикот, мачките биле заспиени во вторникот вечерта.

 

 

Според Американскиот центар за превенција и контрола на болести (ЦДЦ), ризикот од ширење на коронавирус од животни на луѓе се смета за низок.

Loading...

Познато е дека вирусот се пренесува од луѓе на животни во некои ситуации, особено кога се во близок контакт.

„Луѓето за кои постои сомневање или потврдено дека се заразени со коронавирус, треба да избегнуваат контакт со животни, вклучувајќи миленичиња, добиток и диви животни“, објави ЦДЦ.