ВЛАДЕТЕЛОТ ОД СЕНКА, ПОМОЌЕН ОД КРАЛОТ! Евелин Ротшилд почина на 91 година!

Сподели со своите пријатели

Евелин де Ротшилд, потомок на познатата банкарска династија, почина на 91-годишна возраст во својот дом во Лондон, пишува Њујорк Тајмс.

Loading...

Отпрвин, со малку ветувања, тој на крајот се приклучи на семејната фирма и се искачи на претседателство, имајќи огромно влијание во британските финансиски и политички работи.

Архивата Ротшилд, основана од семејството Ротшилд, ја потврди неговата смрт.

За време на конзервативната влада на премиерката Маргарет Тачер, од 1979 до 1990 година, Ротшилд помогна во спроведувањето на нејзината политика на приватизација, продажба на државни индустрии и други средства на приватни компании, наводно за да се подобри нивната продуктивност, да се зголеми конкуренцијата, да се намали работната сила и да ги ослабне синдикатите, собра средства за владата на која ѝ се закануваа штрајкови и национална рецесија.

Со тоа што Ротшилд и неговите банкари организираа продажби, а во некои случаи помагаа во преговорите, Тачер се ослободи од национализираните индустрии за нафта, гас и челик, државни технолошки компании, регионални електрични мрежи и други компании.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Прекршувањето на санкциите е кривично дело во ЕУ

Во 1990-тите, премиерот Џон Мејџор на сличен начин ја приватизираше Британската железница и остатоците од рударската индустрија десеткувана од штрајкови и затворања.

Додека спојувањата ги проголтаа помалите финансиски институции во зголемената концентрација на глобалната банкарска моќ во 1980-тите.

Историчарите му припишуваат на Ротшилд дека го заштитил името Ротшилд од она што тој го сметал за незгодни работи и ја зачувал независноста, која била загрозена однадвор и од внатрешното неединство.

Loading...

Репутацијата на Ротшилд беше загрозена во 1960-тите од роднината Џејкоб Ротшилд, кој предложи спојување на семејната банка со SG Warburg, инвестициска банка котирана на Лондонската берза.

Џејкоб подоцна го искористил семејното име во својот агресивен инвестициски фонд на Ротшилд за да склучи профитабилни зделки со уметнички и компании за изнајмување автомобили и да преземе заедничко вложување со американскиот претприемач Саул Стајнберг.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Коосновач на компанија за криптовалути ненадејно почина на 30 години

Приговарајќи се на употребата на името за такви зделки, поконзервативната Евелин ја надмудри својата роднина, која поднесе оставка како директор на семејната холдинг компанија и ја преименува својата единица RIT Capital.

Спорот продолжил до 1980 година, кога роднините се договориле семејната банка да работи одвоено од потфатот на Џејкоб RIT.

Додека печатот го карактеризираше конфликтот како семејна расправија, тој имаше пошироки импликации за единството и независноста на претпријатието Ротшилд.

Од 1760-тите, кога патријархот Мајер Амшел Ротшилд основал династија во Франкфурт и испратил четворица од неговите пет сина да основаат уште четири бизниси во Лондон, Париз, Виена и Неапол, Ротшилдовите биле партнерство чие богатство и семејни врски биле силни. Но, во 20 век, светските војни, Големата депресија и други проблеми го нарушија тој сојуз.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Во светот досега имало 646 милиони луѓе заразени со ковид

За да го обнови партнерството, Евелин Ротшилд водел успешен обид за повторно обединување на различните семејни интереси под швајцарската компанија Rothschild Continuation Holdings, која имаше удели во фирмите на Ротшилд во Велика Британија, Франција, САД, Холандија, Австралија, Хонг Конг, Сингапур и на други места.

Евелин Ротшилд беше нејзин претседател од 1982 до 2003 година.

Loading...

– Најважната сила на семејството е единството – изјави тој за Њујорк Тајмс во 1996 година.

Најл Фергусон, британски економски историчар, напиша во Куќата на Ротшилд (1998) дека  во центарот тесно поврзана група компанија контролирана од семејство со мрежа од агенции и соработници со различен степен на автономија“.