Владата ја усвои Програмата за работа за 2023 година

Сподели со своите пријатели

Владата денеска ја усвои Програмата за работа на Владата за 2023 година, којашто е во функција на остварување на стратешките приоритети и приоритетните цели за 2023 година на Владата на Република Северна Македонија содржани во Програмата за работа на Владата на Република Северна Македонија за периодот 2022 – 2024 година. Тоа се:

Loading...

Обезбедување забрзан, одржлив и инклузивен економски раст, повисок животен стандард и квалитет на живот на граѓаните;

Унапредување на енергетската транзиција, инвестирање во енергетска ефикасност и зелен развој, намалување на аерозагадувањето и влијанието на климатските промени;

Справување со последиците од светската пандемија предизвикана од КОВИД – 19 и други кризи;

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Претседавачот со ОБСЕ Османи на работни средби во Брисел со Борел, Џоана и Лајчак

Успешно водење на пристапните преговори со Европската Унија;

Унапредување на одбранбената политика во функција на развојот, независноста, територијалниот интегритет, безбедноста на граѓаните и колективната безбедност;

Обезбедување на владеење на правото и независност на правосудството;

Подигнување на квалитетот на образованието достапно за сите, согласно побарувачката на пазарот на трудот, развој и унапредување на културата и спортот;

Loading...

Професионална и ефикасна јавна администрација, поддржана со интензивна дигитализација, оптимална структура и иновативни процеси и техники;

Целосно спроведување на Охридскиот рамковен договор, градење на граѓанска држава со етничка и социјална кохезија, врз принципите на меѓусебна толеранција и почитување.