ВИКИЛИКС ОТКРИВА: Смешни имиња кои ЦИА ги давала на своите тајни операции

Сподели со своите пријатели

Американската ЦИА има многу лоша репутација, особено овие денови, кога во центарот на вниманието е новиот серијал документи на Викиликс, „Валут 7“, кои откриваат на кој начин оваа американска агенција не шпионирала.

Не е доволно тоа што протекоа методите кои ги користела ЦИА; туку сега и имињата, со кои ЦИА ги означувала своите акции. Заедно за сите е тоа што се смешни, но ефективни.

„Брутален кенгур“

Оваа акција подразбира „продор“ на малвер во систем на затворени мрежи по пат на USB меморија која е приклучена на некој од компјутерите на системот.

„Стенкањето на Ангела“

Вака е наречена акција со која биле прислушкувани паметните телевизори ширум светот ( F серијата на Samsung особено се споменува) и тоа по пат на вградени микрофони на телевизорите. Ова име е дадено поради врската со премиум каналите за возрасни.

„Starmie and Snubble“

Во оваа име се крие врската помеѓу Покемон и ИСИС терорист и тоа по прашањето на реченицата „фати ги сите“. Исто така, наместо Поке топчето, ЦИА мислела на проектилите.

„Се подлабоката рака на проклетството“

Вака е наречена „колекција“ алатки со кои ЦИА не шпионирала, а кои Викиликс ги означува како едно од најзаштитените откритија досега.

„Креатин и RoidRage“

Со оваа име опфатена е серија напади извршени по пат на инфилтрација во Qualcomm Adreno GPU системот, кој се користи на многу мобилни уреди. Тоа е дел од Креатин нападот, додека „RoidRage“ бил задолжен за склопување СМС пораки и надзор на радио функциите на уредот.

„Корали на боеви глави“

Вака е наречена операцијата за модификување и шифрирање на информациите на ЦИА кои се пренесувале дигитално, за да се избегне детекција од страна на непријателите.

„Кивањето на пандата“

Не е јасно што точно се крие зад оваа операција.

„Зуењето на бумбарот“

Акција со која се прислушувани HP интернет рутерите.

Ова е само дел од имињата од листата која продолжува. Погледнете повеќе во описот на „Valut7“ документацијата на сајтот на Викиликс.


Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.