Ви треба начин да се ослободите од порно филмови? Еве што се случува во вашиот мозок кога претерувате!

Сподели со своите пријатели

Едно е да гледате порно од време на време, и друго е да ги гледате секој ден. А последиците не се само недостаток на време и интерес за вистински љубовен живот, туку и физички. Еве што се случува во мозокот кога гледате премногу порнографија.

Loading...

Порно индустријата честопати е обвинувана дека има негативно влијание врз сексуалноста. И иако некои истражувања ги докажуваат позитивните ефекти од порно филмовите, порното често се поврзува со вкочанетост, опасност од зависност и големи очекувања од сопствениот сексуален живот и од партнерот, кои се нереални. Истражувањето објавено во The Conversation сега покажа дека тие имаат други ефекти врз нашиот мозок.

 

 

Што се случува од премногу порнографија?

За потребите на истражувањето, истражувачки тим од канадскиот универзитет Лавал ги испитуваше врските во нервниот систем кои учествуваат во процесот на учење. Научниците открија дека порнографијата има големо влијание врз развојот на мозокот.

Тоа е затоа што предизвикува оштетување на префронталниот кортекс, фронталниот лобус на мозокот, кој игра важна улога во личноста. донесување одлуки, морал и однесување. Во најлош случај, може да доведе до ментални нарушувања и компулсивни активности или неможност да се донесат правилни одлуки.

Loading...

 

 

Дали порнографијата создава зависност?

Уште во 2014 година, истражувачки тим од Берлинскиот шарите откри кај машки испитаници на возраст од 21 до 45 години дека редовното консумирање секс филмови ја намалува големината на јадрото каудатус во мозокот.

Овој дел од мозокот е одговорен за инхибиција на спонтани активности, одлучување за важноста и препознавање награди. Ако способноста на тој дел од мозокот е ограничена, тоа предизвикува желба да добивате нова награда одново и одново. Со други зборови, конзумирањето порнографија може да стане зависност.

 

Loading...