Вештини кои ќе бидат најплатени во 2020 година

Сподели со своите пријатели

И во 2020 година, најдобриот начин да се напредува на работа или да дојдете до перспективна и добро платена позиција, доколку во моментот сте невработени, е континуирано подобрување и стекнување нови вештини.

Loading...

Како и да е, за да усовршувањето ги поситгне посакуваните резултати, многу е важно вашето време да го посветите на вештините што работодавците навистина ги бараат.

Ви претставуваме список на деловни вештини кои, според истражувањето на „LinkedIn“, ќе бидат најбарани и вреднувани од работодавците во 2020 година.

Деловна комуникација

Во денешниот корпоративен свет, добрата комуникација е од најголемо значење. На компаниите им се потребни луѓе способни за градење и подобрување на односите со јавноста, оние кои добро се справуваат во предизвикувачки ситуации и со тоа го одржуваат имиџот на компанијата преку разни медиуми.

Деловна стратегија

Бидејќи конкуренцијата е посилна во сите деловни области од кога било досега, секоја компанија бара оперативци кои размислуваат и дејствуваат стратешки, помагајќи им да останат на врвот.

Продажба

Loading...

Во 2020 година, кандидатите со вештини за презентација, убедување и промоција ќе бидат најбарани.

Едноставно, успехот на компаниите во сите области на бизнисот зависи од продажбата. Затоа, кандидатите со овие вештини се исклучително барани.

Управување со човечки ресурси

Во 2020 година, менаџерот не е веќе некој во команда и контрола, туку лидер кој води и инспирира. Од него се очекува да го мотивира и подготви својот тим за одлични дела.

Овие типови на лидери на тимот се стремат да се привлечат и задржат по секоја цена. Ако развивате вештини за управување со човечки ресурси, можете да се надевате на голем успех во 2020 година.

Корисничка поддршка

Купувачите и клиентите повеќе не ги привлекуваат производите, туку и од односот што компанијата го има кон нив.

Луѓето кои се грижат дека сите канали на комуникација со клиентите функционираат беспрекорно и се одговорни за нивното задоволство, се високопочитувани професионалци во секоја индустрија, затоа што без добра деловна администрација нема успешен бизнис.

Loading...

Image by Welcome to all and thank you for your visit ! ツ from Pixabay

„Класични“ деловни вештини

Одлуките кои ѝ овозможуваат на компанијата да преземе активности што ќе обезбедат профит не треба да бидат импулсивни, туку внимателно осмислени и анализирани.

Затоа, професионалци кои се способни да ги проценат околностите и да предложат соодветни потези во 2020 година, се многу барани.

За да можете да станете таков професионалец, неопходно е да стекнете широк спектар на деловни вештини од областа на маркетингот, организацијата, финансиите, управување со проекти.

Доколку имате и престижен сертификат од Кембриџ, ќе се издвојувате од конкуренцијата како светски познат експерт.

Рекламирање на социјалните мрежи

Loading...

Социјалните мрежи продолжуваат да бидат еден од најважните канали за промоција и рекламирање.

Само раст на нивната важност може да се очекува во 2020 година, што покрај големите брендови, особено ја отвора вратата за малите и средни компании.

Одамна на сите им беше јасно дека успешен бизнис бара присуство на интернет и, според тоа, работодавците бараат професионалци кои ќе го зајакнат своето присуство на социјалните мрежи со нивната презентација и рекламирање.

Е-трговија и маркетинг

Како и другите аспекти на нашите животи, така и деловната сфера станува се повеќе дигитална.

Ова е причината зошто на компаниите им се потребни дигитални експерти во 2020 година, па ова е одлично време да научат за е-трговијата и маркетингот на интернет.

Loading...

Анализа на податоците

Без прибирање и анализа на податоци, тешко е да се донесат правилни деловни одлуки.

Во ерата на интернетот, ова станува исклучително важна задача што им е доверена на обучени професионалци.

Ова е причината зошто компаниите се подготвени да платат добро за менаџерите на веб-проекти и аналитичарите на податоци.

Развој на мобилни апликации

Loading...

Во 2020 година, мобилните телефони остануваат водечки уреди што се користат за пристап до интернет.

Затоа, компаниите кои сакаат подобро да се рангираат во пребарувањето на Google, треба да ги оптимизираат своите страници за пребарување за мобилни телефони.

Токму затоа постои зголемена побарувачка за професионалци за развој на мобилни апликации.

Видео и аудио продукција

Кога станува збор за онлајн презентациите, корисниците најмногу консумираат видео и аудио содржина. Затоа, компаниите обично комуницираат со клиентите во овие формати.

Loading...

За да го сторат ова на квалитетен начин, им требаат вработени со познавање на производство, уредување, анимација и специјални ефекти.

Image by Free-Photos from Pixabay

3Д моделирање и дизајн

3Д ја претставува иднината на дигиталниот свет, поради што на компаниите им треба професионалци за да ја овозможат оваа транзиција.

Ако ги усвоите 3Д дизајн вештините, како и вештините на моделирање, цртање и дизајн во 2020 година, може да очекувате да станете високо барани и добро платени.

Loading...

Програмирање

Во 2020 година, програмерите остануваат меѓу најбараните професионалци. Ако се одлучите за некои од најбараните програмски јазици како што се JavaScript, Java и PHP, можете да се надевате на успешна и профитабилна кариера.

Cloud технологија

На компаниите Cloud технологијата им носи значителни придобивки како што е поголема продуктивност, безбедност, намалени трошоци. Ако ја совладате работата со Microsoft Cloud технологиите, ќе бидете доста барани и добро платени.

UX Design

Loading...

Сè што компанијата прави на интернет, треба да биде прилагодено на клиентите за да им обезбеди уникатно корисничко искуство.

Ова е причината зошто експертите можат да создадат еднакво убави, но функционални веб-страници како важни членови на тимот во секоја модерна компанија.

Индустриски дизајн

Кога технологијата се комбинира со естетиката, добиваме индустриски дизајн. Инвентивноста во креирањето на производите станува императив ако сакате вашите клиенти да се истакнат во морето на другите.

Професионалци кои се способни да создадат уникатни работи што се убави и корисни, се исклучително барани во секоја компанија.

Software Testing

Секој ден има сè повеќе нови софтверски решенија, надградби на постојни верзии, апдејти и слично. Едноставно, технологијата се развива и станува пософистицирана, поради што компаниите го подобруваат својот бизнис.

Со цел овој нов софтвер навистина да работи, луѓето треба да го тестираат.

Software Testing е меѓу десетте најценети во светот, така што 2020 е вистинското време и вие да ја совладате оваа вештина.

Блокчејн

Blockchain е создаден уште во 2009 година за поддршка на бројни криптовалути. Сепак, неговата употреба е многу пораспространета денес. Се користи за зачувување, валидација, овластување и преместување на податоци преку интернет.

Благодарение на ова, таа стана сигурен начин за трансакција на сите дигитални средства, поради што игра важна улога во деловните активности на интернет.

Малкумина професионалци со овие вештини се многу барани и добро платени, така што 2020 е вистинската година за да им се придружите.

Image by StartupStockPhotos from Pixabay

Soft skills

Трансверзалните вештини, или меки вештини (Soft skills) како креативноста, вештините за решавање проблеми и тимската работа, остануваат меѓу најценетите кај работодавците во 2020 година.

Loading...

Денес, погрешната претстава дека овие особини се вродени на поединецот е скршена и тие се третираат како вештини што секој може да ги совлада, без оглед дали ги поседува или не.

Бидејќи вработените во денешното деловно опкружување се очекува да дојдат до нови идеи, да ги решат проблемите во движење и да соработуваат добро со своите колеги, усвојувањето на овие вештини во 2020 година ќе ви се исплати повеќекратно.

Без разлика дали сè уште размислувате за вистинската патека за кариера или веќе сте силно вработени во секторите ИТ, бизнис или маркетинг, усвојувањето на вештини на оваа листа ќе ви овозможи да станете добро платен професионалец и ценет работник во 2020 година.

Она што е особено добра вест е дека овие вештини и знаења може да се стекнат за помалку од една година школување.

Ова значи дека пред крајот на 2020 година значително ќе ја унапредувате кариерата, ќе заработите повеќе пари или конечно ќе ја добиете работата што сте ја сакале отсекогаш.


Leave a Reply