Вештачката интелигенција се заканува на осум милиони работни места во Британија

Сподели со своите пријатели

Речиси осум милиони работни места во Велика Британија би можеле да бидат изгубени поради вештачката интелигенција, според извештајот кој предупредува дека жените, помладите работници и оние со пониски плати се најмногу изложени на ризик да ја загубат својата работа.

Loading...

Институтот за истражување на јавна политика (ИППР) откри дека почетните, скратено работно време и административните работни места се најмногу изложени на замена со вештачка интелигенција според „најлошото сценарио“ за воведување нови технологии во следните три до пет години, пренесува Гардијан.

Сè повеќе компании прифаќаат генеративни технологии за вештачка интелигенција за автоматизирање на секојдневните задачи на работното место.

Во извештајот се вели дека сегашниот прв бран на усвојување на вештачката интелигенција ги става во опасност работните места, додека вториот бран може да доведе до автоматизација на повеќе работни места поради брзиот напредок на вештачката интелигенција.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Вучиќ: За три до четири месеци ќе биде најлошата ситуација од 1945 година.

Анализирајќи 22.000 работни места за сите видови работни места во економијата, IPPR заклучува дека 11 проценти од работните места што моментално ги извршуваат работниците се „загрозени“.

Сепак, тоа може да се зголеми на 59 проценти од задачите во вториот бран, како што технологиите се развиваат за да се справат со сè покомплексните процеси.

Во моментов, најекспонирани се внатрешните когнитивни задачи, вклучувајќи управување со базата на податоци, планирање и инвентар, што потенцијално ги загрозува почетните и скратено работно време во администрацијата и услугите на клиентите.

Сепак, вториот бран на усвојување на вештачката интелигенција може да влијае на нерутинските задачи кои вклучуваат создавање бази на податоци, пишување копии и графички дизајн, што исто така би влијаело на повисоко платените работни места.

Loading...
ПРОЧИТАЈТЕ И:  Бил Гејтс е загрижен дека ќе ја изгуби работата поради вештачката интелигенција

Жените би биле значително повеќе погодени, бидејќи „поверојатно е дека ќе работат во најекспонираните занимања, како што се секретарските и административните занимања“, пренесува Tportal hr.

Во најлошото сценарио за вториот бран на вештачка интелигенција, 7,9 милиони работни места би можеле да бидат сменети, се вели во извештајот, при што сите придобивки за економијата од подобрувањата на продуктивноста ќе бидат компензирани со нула раст на БДП во рок од три до пет години.

Во најдоброто сценарио за целосно зголемување на работната сила со генеративна вештачка интелигенција, нема да се изгубат работни места, додека економијата би можела да порасне за четири проценти.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Пашинјан: Ереван е подготвен да потпише мировен договор со Баку

IPPR вели дека владините активности би можеле да ја спречат „апокалипсата на работните места“ и да помогнат да се искористи моќта на вештачката интелигенција за да се поттикне економскиот раст и да се подигне животниот стандард.

Карстен Јунг, виш економист во IPPR, рече дека веќе постоечката генеративна вештачка интелигенција може да доведе до големи нарушувања на пазарот на трудот или значително да го поттикне економскиот раст. Во секој случај, претстојните промени ќе влијаат на милиони луѓе.

„Но, технологијата не е судбина и апокалипсата на работните места не е неизбежна – владата, работодавачите и синдикатите сега имаат можност да донесат клучни одлуки кои обезбедуваат добро да управуваме со новата технологија. Ако не реагираат наскоро, може да биде предоцна“, изјави Јунг.